Marcell
20 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Ijesztő ütemben csökken a születésszám a világban

GettyImages-494142607
2020.07.15. 14:50

Csökken a termékenységi ráta a világban, az évszázad végére 23 ország népessége megfeleződhet – írja a BBC. A Washingtoni Egyetem kutatása szerint 2017-ben egy nő átlagosan 2,4 gyereket szült – ez a szám 1950-ben 4,7 volt. Előrejelzéseik szerint 2100-ra az átlag 1,7-re zuhanhat.

A 2,1 a vízválasztó, ez alatt kezd el fogyni a népesség.

Azért nem pontosan kettő (ami elvileg azt jelentené, hogy két szülőt két gyerek követ, tehát a népesség stagnál), mert számolni kell a gyermekhalandósággal és azzal, hogy minimálisan magasabb az esélye annak, hogy fiúgyermek születik. Azokban az országokban, ahol a gyermekhalandóság magasabb, ott több, mint 2,1-es rátára van szükség.

Ez alapján a Föld népessége 2064-ben tetőzik majd 9,7 milliárd fővel, majd 2100-ra 8,8 milliárdra csökken. A kutatók szerint át kell majd szerveznünk a társadalmat, hogy alkalmazkodni tudjunk a kialakult viszonyokhoz.

A csökkenő termékenységi ráta mögött a nők lehetőségeinek kiszélesedése, a változó gazdasági viszonyok és a fogamzásgátlás elterjedése áll. Egyre több nő tud egyetemre menni és karriert vállalni, így kevesebben döntenek a minél nagyobb család mellett. Ebből a szempontból a születési számok csökkenése egy pozitív változás negatív mellékhatása.

A számítások szerint Japán népessége 2017-ben tetőzött 128 millión, de az évszázad végére a japánok száma lecsökken kevesebb mint 53 millióra. Olaszország népessége 61 millióról 28 millióra csökken majd, és 21 másik ország (köztük Spanyolország, Portugália és Dél-Korea) lakossága hasonlóan megfeleződik majd az évszázad végére.

Az előrejelzések szerint Kína népessége négy év múlva tetőzik majd 1,4 milliárd főn, majd 2100-ra 732 millióra esik majd vissza, és a 195 országból 183-ban a 2,1-es szint alá esnek majd.

Ha a kutatóknak igaza van, akkor az ötévesek száma a 2017-es 681 millióról 2100-ra 401 millióra csökken majd, míg a nyolcvanévesek száma a 2017-es 141 millióról 866 millióra ugrik majd. Ez az elöregedett társadalom komoly társadalmi változásokat igényel majd. Nem tudni, hogy ki fog adózni, ki fog fizetni az idősek orvosi ellátásáért, ki fogja gondozni az időseket, vagy hogy bárki visszavonulhat-e, vagy mindenki a haláláig dolgozik majd.

A migráció és a külföldi munkaerő bevonzása egy működő megoldás, de csak addig, míg a többi ország lakossága nem kezd el ugyanúgy csökkenni. A tanulmányon dolgozó Dr. Christopher Murray szerint míg ma döntés kérdése, hogy kit engedünk be az országba, addig az évszázad végén valószínűleg kemény verseny folyik majd a külföldi munkavállalókért.

Egy másik megoldás lehet a kiterjesztett szülési szabadság (anyáknak és apáknak egyaránt), adókedvezmények, ingyenes gyerekmegőrzés és extra munkavállalói jogok, de ezekről még nem tudni, hogy segíthetnek-e a kellő mértékben. Svédország 1,7-ről fel tudta tornászni a termékenységi rátáját 1,9-re, de Szingapúrban ez a szám még mindig 1,3.

A kutatók szerint fontos, hogy ezek ne vessék majd vissza a nők jogaiért küzdők eddigi sikereit. Stein Emil Vollset professzor szerint

sok döntést felülír majd a népességcsökkenés elleni harc, de ennek nem lehet az az eredménye, hogy a kormányok csorbítsák a nők reproduktív- vagy szabadságjogait.

Az előrejelzések alapján Afrika népessége megtöbbszöröződhet 2100-ig, lehet, hogy már több mint 3 milliárdan lesznek. Nigéria lehet majd a világ második legnépesebb országa 791 millió lakossal. Ez azzal jár majd, hogy a világ országaiban egyre több afrikai származású ember él majd (hiszen ők tuják majd pótolni az elöregedő társadalmak munkaerejét), így idővel még fontosabb lesz, hogy az emberiség leszámoljon a rasszizmussal.

Ha ezeknek az előrejelzéseknek csak a fele igaz, a migráció szükséges lesz a nemzetek számára, nem csupán egy lehetőség

– mondta Ibrahim Abubakar, a University College London kutatója. Szerinte ahhoz, hogy mindezt sikeresen átvészeljük át kell gondolnunk a világpolitikát.

A dolgozó korú népesség elosztásán múlik majd, hogy az emberiség virágzik vagy eltűnik majd

– mondta.

(Borítókép: Újszölöttet vizsgálnak a Dél-afrikai Köztársaság Pelonomi Kórházában. Fotó: Conrad Bornman/Gallo Images/Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport