Gyöngyi
4 °C
13 °C

Soha nem készültek még ilyen közeli képek a Napról

2020.07.16. 15:25

Egy új jelenséget, úgynevezett tábortüzeket találtak a kutatók az ESA és a NASA napszondája által készített képeken – olvasható az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján. A Solar Orbiter februárban indult el a Nap felé, hétfőn jutott el félútig, azaz már megtett 72 millió kilométert. A SolO-ról ebben a cikkünkben olvashat bővebben. 

nap kollázs
Fotó: ESA

A SolO által készített képeken a tudósok a napkitörésekhez nagyon hasonló, ám sokkal kisebb lángnyelveket fedeztek fel, ezeket nevezték el tábortüzeknek. Bár önmagukban jelentéktelen méretűek, lehet, hogy együttesen ezek járulnak leginkább hozzá a Nap koronájának több mint egymillió fokos hőmérsékletéhez. Ezt egyelőre csak további mérések és a szonda összes műszerének együttes munkája segíthet kideríteni.

A SolO Polarimetrikus és Helioszeizmikus Képalkotója (PHI) a Nap felszínén lévő mágneses mezőről készít nagy felbontású méréseket. Az a feladata, hogy azokat az aktív területeket vizsgálja, ahol a mágneses mező hatására kialakulhat napkitörés. A napkitörések során a Nap olyan energiarészecskéket ereszt ki magából, amik megerősítik a napszelet. Ezeket kielemezve vissza tudják követni, hogy egy napszéllökés a Nap melyik részéről indult ki, amivel a kutatók jobban megérthetik a napszelek folyamatát, amik ha elérik a Földet magnetoszféráját olyan mágneses viharokat okozhatnak, mik kiüthetik a telekommunikációs- és energiahálózatokat.

Bár már most rengeteg új információhoz jutottunk, a SolO valójában csak 2021-ben veti majd bele magát a tudományos munkába. Az elkövetkező években – ha minden jól megy – a szonda eljut a Merkúr és a Nap közé, és onnan vizsgálja majd a csillagunkat.