139 ember haját vágta két fertőzött fodrász, de senkit nem fertőztek meg

2020.07.17. 11:17

139 vendég és hat kolléga közül senkit nem fertőzött meg két koronavírusos missouri fodrász – írja a Live Science. A hatóságok szerint ez a Great Clips szalon szigorú előírásainak köszönhető. Korlátozták a benn tartózkodók számát, a fodrászok 1,8 méterre álltak a vevőktől (ha nem a hajukat vágták éppen), és a székek is távolabb voltak egymástól, mint általában.

Ezenfelül a vendégeknek és a fodrászoknak is kötelező volt maszkot viselniük.

A vendégek elbeszélése alapján ez csak annyiban nehezítette meg a hajvágást, hogy néha egy rövid időre a vendégnek kézzel kellett az arcán tartania a maszkot, hogy hozzáférjen a hajához a fodrász.

A hatóságok ingyen tesztelték a 139 vendéget, akik kapcsolatba kerültek a fodrászokkal, akárcsak a hat kollégájukat. Végül csak 67-en estek át a vizsgálaton, de ők mind negatív eredményt kaptak. Ezenfelül minden lehetséges fertőzöttet két hétre karanténba zártak, és ott se jelentkeztek a tünetek senkinél. A hatóságok szerint bár kicsi az esélye, de az is előfordulhat, hogy néhány vendég, akit nem teszteltek le, tünetmentesen vészelte át a fertőzést.

Az illetékesek a 139-ből 104-et értek el egy gyors telefonos interjú erejéig, az ő 98 százalékuk azt mondta, hogy a hajvágás alatt végig hordott valamilyen maszkot, 2 százalék pedig a vágás egy része alatt viselt maszkot. Nagy részük kendőt vagy orvosi maszkot használt, és csak néhányuk viselt N95-ös maszkot.

Az esetről a Morbidity and Mortality Weekly Report című folyóirat jelentést is írt, amelynek szerzői szerint az eset jól mutatja, mekkora jelentősége van a maszkviselésnek a járvány elleni küzdelemben.  • Hírek
  • Hírek