Gyöngyi
4 °C
13 °C

Mérgező vegyületeket termel a napsütötte aszfalt

2020.07.19. 19:16

Mindenki felfigyel, ha ömlik a kőolaj a könyezetbe, mint legutóbb a szibériai katasztófánál, de nem kell ilyen messzire menni, ha az olajszármazékok káros hatásait keressük. Elég lemenni az utcára, és kilépni a bitumennel teli aszfaltra. 

Az utak és járdák aszfaltrétegének kötőanyaga a bitumen, egy sötét színű trutymó, ami a kőolaj lepárlásakor marad meg a hordó alján. Ez tartja össze a köveket és a homokot, jól ellenáll a szélsőséges időjárásnak és lassan öregszik. De amikor mégis megöregedett, addigra már jó sok galibát okozott. És most nem az autósok rémálmára, a kátyúkra gondolunk. 

A Floridai Állami Egyetem kutatói kimutatták, hogy a napnak és víznek kitett aszfalt ezernyi potenciálisan méregező vegyületet bocsájt a környezetbe.

Korábbi tanulmányok alapján ismert volt, hogy az asztaltburkolatos utak mellett a talajban nagyobb a policiklusos aromás szénhidrogén koncentrációja, amelyek köztudottan rákkeltő hatásúak.

Hogyan lesznek a tükörsima fekete utak szürke és durva felületűek? És hova a francba megy belőlük az aszfalt?

- tette fel a kérdést  Ryan Rodgers, aki a MagLabnál a kőolajipari alkalmazások és a Jövőbeli Üzemanyagok Intézetének igazgatója, és évek óta szerette volna feltárni a mérgező szénhirdogének és a bitumen lehetséges kapcsolatát. Végül szerzett egy adag aszfaltot egy helyi útburkoló társaságtól, és bekopogott a Floridai Állami Egyetemhez, ahol a pHd-jén dolgozó Sydney Niles és a MagLab vegyésze, Martha Chacón-Patiño belevágtak a kísérletekbe.

Bitumennel vontak be egy üveglapot, vízbe merítették, és egy héten át napszimulátorba tették, miközben rendszeres időközönként mintát vettek a vízből. Kiderült, hogy a napsugárzás hatására a vízben lévő oxigéntartalmú vegyületek kölcsönhatásba léptek a bitumenben megtalálható szénhidrogénekkel, és a fotooxidáció folyamata révén új molekulák keletkeztek. A vízben megtalálták a potenciálisan mérgező vegyületeket.

Fotó: Sydney Niles / FSU

Hogy biztosak legyenek a napsugarak hatásában, egy másik bitumenes üveglapot tök sötétben hagytak a vízben ugyanannyi ideig. Így kiderült, hogy a besugárzott  mintában 25-ször több volt a szerves vegyületek mennyisége, mint amit a sötétben hagytak lubickolni.

15 ezer különféle széntartalmú molekulát mutattak ki a vízben

Azt még vizsgálni kell, hogy ezen anyagok közül mennyi mérgező, de a policiklusos aromás szénhirdogének köztudott tulajdonságai alapján a tudósok úgy vélik, van okuk az aggodalomra, mert az aszfalt vízben oldódó szennyező anyagokat képes előállítani.

(Science Daily)