Mihály
2 °C
16 °C

A szalmonellabaktérium rájött, hogyan lesz képtelenség lemosni a salátáról

2020.07.20. 11:29 Módosítva: 2020.07.20. 14:23

A szalmonella baktérium sokszor a mosatlan zöldségek és gyümölcsök elfogyasztásával kerül az ember szervezetébe. Ez az állítás egyúttal azt is feltételezi, hogy az alapos mosás semlegesítheti a növények felületén lévő baktériumokat. Csakhogy a szalmonella kórokozója – derült ki a Dealware-i Egyetem kutatásából – ördögien zseniális védelmet fejlesztett ki a lemosás jelentette veszély ellen.

A baktérium – számos növényi patogénhez hasonlóan – képes bebújni a saláta leveleinek belsejébe a gázcserenyílásokon keresztül. E nyílások, nevükből sejthető módon, a levél lélegzésében és fotoszintézisében vesznek részt, rajtuk keresztül áramlik ki-be a szén-dioxid és az oxigén.

A bejutáshoz a szalmonella baktériumnak ki kellett cseleznie a növény immunrendszerét. A kutatók szerint, ahogy a növényeket az egyre nagyobb termésátlagok elérése érdekében nemesítik, ez gyakran a védekezőrendszerük rovására valósítható csak meg. Vagyis védtelenebbé válnak az őket támadó kórokozókkal szemben.

Itt pedig egy emberi kórokozó férkőzik be a növénybe, hogy rajta keresztül jusson be a remélt gazdaszervezetbe – belénk. A salátára legtöbbször a növényeket betakarító és szállító munkások kezéről vagy az öntözés által jut a baktérium. Azok a kórokozók, amelyek már bejutottak a levél belsejébe, se mosással, se felületi vegyszeres kezeléssel nem távolíthatók el. Az egyetlen mód a fertőzés megelőzése lehet, vagyis szigorúan fertőtleníteni kell az öntözővizet és a munkások kezét. 

(Science Alert)