Greta Thunberg teljes egészében eladományozza az 1 millió eurós díját

2020.07.21. 08:20 Módosítva: 2020.07.21. 10:54

Greta Thunberg klímaaktivistát tüntették ki a portugál Gulberkian-díjjal. A díjjal egymillió euró is jár, és azokat az embereket, illetve szervezeteket ismerik el vele, akik kiemelkedőt tettek a klímaváltozás elleni küzdelemért.

Thunberg azonnal bejelentette, hogy egy fillért sem tart meg a díjból, hanem azt teljes egészében környezetvédő csoportoknak fogja adományozni az alapítványán keresztül. 

Ez több pénz, mint amit el tudok képzelni, de mindet eladományozom különféle szervezetek és projektek számára, akik a frontvonalon dolgozó, és az ökológiai krízis által sújtott embereket segítik

– mondta el Thunberg egy videóban:

Jorge Sampaio, korábbi portugál köztársasági elnök, a díjat odaítélő bizottság elnöke így indokolta a kitüntetést: „Ő [Thunberg] képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a fennálló status quo ellen”.

Az első százezer eurót az SOS Amazon kampány kapja, amely az Amazonas-medencében terjedő koronavírus-járvány ellen küzd. A második százezer a Stop Ecocide Alapítványnak jár. A Gulberkian-díjjal járó egymillió euró az eddigi legmagasabb pénzdíj, amit Thunberg eddig kapott, pedig kitüntette már az Amnesty International is, egy sor további szervezet mellett. 

(Guardian)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.