Greta Thunberg teljes egészében eladományozza az 1 millió eurós díját

2020.07.21. 08:20 Módosítva: 2020.07.21. 10:54

Greta Thunberg klímaaktivistát tüntették ki a portugál Gulberkian-díjjal. A díjjal egymillió euró is jár, és azokat az embereket, illetve szervezeteket ismerik el vele, akik kiemelkedőt tettek a klímaváltozás elleni küzdelemért.

Thunberg azonnal bejelentette, hogy egy fillért sem tart meg a díjból, hanem azt teljes egészében környezetvédő csoportoknak fogja adományozni az alapítványán keresztül. 

Ez több pénz, mint amit el tudok képzelni, de mindet eladományozom különféle szervezetek és projektek számára, akik a frontvonalon dolgozó, és az ökológiai krízis által sújtott embereket segítik

– mondta el Thunberg egy videóban:

Jorge Sampaio, korábbi portugál köztársasági elnök, a díjat odaítélő bizottság elnöke így indokolta a kitüntetést: „Ő [Thunberg] képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a fennálló status quo ellen”.

Az első százezer eurót az SOS Amazon kampány kapja, amely az Amazonas-medencében terjedő koronavírus-járvány ellen küzd. A második százezer a Stop Ecocide Alapítványnak jár. A Gulberkian-díjjal járó egymillió euró az eddigi legmagasabb pénzdíj, amit Thunberg eddig kapott, pedig kitüntette már az Amnesty International is, egy sor további szervezet mellett. 

(Guardian)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.