Durva, hogy mennyire melegedik az Északi-sark

Az Északi-sark rendkívüli felmelegedésére figyelmeztet a Meteorológiai Világszervezet, amely szerint az elmúlt hónapban a szibériai átlaghőmérsékletek 10 Celsius-fokkal haladták meg az átlagot, a rendkívüli hőhullám pedig hozzájárult az Északi-sarkkörön túl tomboló tüzekhez és az orosz partvidék jegének gyors ütemű olvadásához.

 "Az Északi-sark kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál, ami nagyon megviseli a helyi lakosságot, az ökoszisztémát és globális következményekkel jár" – hangsúlyozta Petteri Taalas, a WMO főtitkára pénteki közleményében.

A WMO korábban már beszámolt arról, hogy a szibériai Verhojanszkban június 20-án 38 Celsius-fokos hőséget mértek, ami a szervezet szerint rekord volt az Északi-sarkon. A kiugró értéket azt követően mérték, hogy a térségben tüzek pusztítottak, amelyek kiterjedését a műholdak is észlelték.

A hivatal szerint a hőhullám a blokkolt légköri nyomáshoz és a térségbe meleg levegőt juttató, északra tolódott futóáramlathoz köthető. A WMO ugyanakkor rámutatott, hogy egy közelmúltban publikált tanulmány szerint ilyen mértékű felmelegedés az ember okozta klímaváltozás nélkül szinte elképzelhetetlen lenne a térségben.

A WMO által gyűjtött adatok szerint a szibériai hőség felgyorsította az orosz partvidék jegének olvadását, különösen június végén, így a Laptyev- és a Barents-tengeren nagyon kevés jég maradt.

Az oldalról ajánljuk

  • Belföld
Varga Judit: cél, hogy 2030-ra az EU azon öt országa közé tartozzunk, ahol a legjobb élni

Szerinte jóval ambiciózusabb célt tűztünk ki magunk elé, mint az Európai Unió.

tegnap, 20:18

  • Belföld
Szibériai tigrisek születtek Kecskeméten

Az kölyköket egyelőre még nem lehet látogatni.

május 6., 12:53

  • Külföld
Orbán Viktor: A járványt megtörtük, a gazdaságot újraindítjuk

Portugáliából üzent az oltás fontosságáról a kormányfő.

május 6., 20:43

  • Külföld
Orbán Viktor: a liberálisokkal harcolok a szabadságért

Szerinte mai formájában az Európai Unió nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira.

május 5., 22:12

  • FOMO
Vilmos és Katalin Youtube-csatornát indított

A royal-fanok nagy napja a mai.

május 5., 20:18