Oroszország műholdellenes űrfegyvert helyezett működésbe

2020.07.24. 08:50 Módosítva: 2020.07.24. 08:54

Az Egyesült Államok űrhadereje (Space Command) szerint Oroszország műholdak elpusztítására való fegyvert bocsátott pályára még a múlt héten. Az oroszok ezt cáfolják, állításuk szerint csak egy műholdmegfigyelő műholdról van szó. Az eszközt, bármi legyen is az, egy tavaly fellőtt műholdról eresztették ki, ezután föld körüli pályára állt. Megközelített, de nem pusztított el egy másik orosz műholdat. Az amerikaiak értékelése szerint ezzel tesztelik a működését.

screenshot-
Fotó: US Space Command

A State Command szerint az eszköz viselkedése alapján nagyon nem tűnik egy sima műholdnak. Eközben Oroszország folyamatosan kritizálja az Egyesült Államokat az űr hadászati alkalmazása miatt. 

Az Egyesült Államokban tavaly decemberben hozták létre a Space Commandot, amely a haderők újabb haderőnemeként működik. Már Amerika is pusztított el egy saját műholdját az űrben, még 12 évvel ezelőtt. Ugyanígy tesztelt már műholdellenes fegyvereket Kína és India is. Ugyanakkor ez volt az első eset, amikor egy feltétlezhetően fegyvert egy másik műholdról bocsátottak ki

(Live Science)  • Hírek
  • Csok