Sós kútba teszik, kerék alá teszik a Twittert és a Facebookot

2020.07.29. 10:06

A török parlament szerdán elfogadott egy új törvényt, amelynek célja, hogy a kormány széleskörű ellenőrzése alá vonja a Twittert, a Facebookot és a hozzájuk hasonló közösségi oldalakat.

A törvény szerint azoknak a közösségi oldalaknak, amelyekre naponta több mint egymillió törökországi felhasználó látogat el, török állampolgárságú képviselőt kell kinevezniük az országban.

Ennek elmulasztása pénzbírsággal, illetve az oldal sávszélességének csökkentésével jár.

A jogszabály azt is előírja, hogy a közösségi oldalaknak törökországi szervereken kell tárolniuk török felhasználóik adatait. Emellett bírósági döntés birtokában 24 órát ad az oldal üzemeltetőjének a jogsértő tartalmak eltávolítására.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a törvény az online cenzúra sötét korszakának kezdetét jelzi. Aktivisták felszólították az információtechnológiai óriásvállalatokat, hogy utasítsák vissza a jogszabályt.

Törökországban gyakran előfordul, hogy bűnügyi eljárás alá vonják azokat, akik bírálják a kormányt valamelyik közösségi médiában. A hatóságok számos pert indítottak már az elnök megsértése vagy terrorista propaganda terjesztése címén, és alaposan ellenőrzik a Twittert és a Facebookot az ilyen tartalmak kiszűrése érdekében.

Recep Tayyip Erdogan államfő július elején azzal fenyegetőzött, hogy megszigoríttatja a közösségimédia-használatot, miután sértő megjegyzéseket fűztek az unokája megszületését bejelentő Twitter-üzenetéhez. Erdogan szerint ezek a felületek a romlottság, a hazugság, a becsületsértés, a karaktergyilkosságok és személyes jogok elleni támadások helyszínei.

Törökországban honlapok tízezreit blokkolták már. A Wikipédiához való hozzáférést januárban tették ismét lehetővé, csaknem háromévi tilalom után. (MTI/APA/dpa/Reuters/AFP)  • Hírek
  • Hírek