Gyöngyi
4 °C
13 °C

Kiütötték az első génmódosított tintahal pöttyösítő génjét

2020.07.31. 15:42

Megszülettek az első génmódosított tintahalak – írja az NPR. A Woods Hole-i Tengerbiológiai Labor kutatói sikeresen kiütöttek egy gént, ami a Doryteuthis pealeii jellegzetes foltjaiért felelős. Nehéz megérteni a fejlábúak evolúcióját, mert egészen máshogy fejlődtek ki, mint a legtöbb tanulmányozott állat. Intelligensek, de az agyuk nagyon különbözik a miénktől, és így, hogy sikerült belenyúlni a genetikájába lehet, könnyebb lesz tanulmányozni ezeket az állatokat.

20001231-1-control-and-knockout-squid-hatchlings-doryteuthis-pea
Fotó: Karen Crawford / mbl.edu

A laborban több egzotikus fejlábút is nevelgetnek, de az áttörést a környéken élő Doryteuthis pealeii-val sikerült elérni. A kutatás legnehezebb része az volt, hogy ugyan rájöttek, hogy tudják módosítani az állat génjeit, de nem tudták, hogy juthatnak át a tojást körülvevő membránon.

Bár több tű is beletört, de végül eljutottak az embrióig. Az így születő egyedről hiányoztak a fajra jellemző pöttyök, és a szeme is világosabb, mint a fajtársaié. Több egyedet is kezeltek a CRISPR-Cas9 módszerrel, mindegyiknél máshogy alakult a pigmentáció. 

Ugyan ennek a fajnak az egyedei túl nagyok ahhoz, hogy egy laborban nőjenek fel, a kutatók szerint az eljárás alkalmazható más fejlábúakon is. Elsősorban az a céljuk, hogy új géneket adjanak hozzá az egyedek génállományához, ne elvegyenek abból.