Kistestű emlősök lakmároztak az elhullott dinoszauruszokból

2020.07.31. 15:31

Apró emlősök táplálkoztak 160 millió éve az elhullott dinoszauruszok húsából – írja MTI. A Tübingeni Egyetem kutatói Kína északnyugati részén talált leleteket vizsgáltak át újra, így jutottak a következtetésre.

Az intézmény pénteki közlése szerint apró harapásnyomokat találtak egy életében 20 méteres hosszúságot és több tonna súlyt elérő szauropoda nyaki csigolyáján. Ezek az emlősöktől származó legrégebbi harapásnyomok, amelyeket dinoszaurusz-csontokon találtak.

Mivel az éhes kisállat nem lehetett nagyobb, mint egy ma élő cickány, a nyomok arra utalnak, hogy a tetemből evett. A korai emlősök körében sokféle táplálkozási módra találtak bizonyítékokat tudósok, a közvetlen bizonyítékok, mint a csontokon talált harapásnyomok azonban nagyon ritkák.

A tanulmány vezető szerzője, Felic Augustin elmondása szerint az eddigi legrégebbi ilyen lelet legfeljebb 100 millió éves volt.

Ezért olyan különleges ez a 160 millió évvel ezelőttről származó felfedezés.

A Kína északnyugati részén lévő Hszincsiang tartományban végeztek német és kínai tudósok kutatást 2000-ben, amikor gerincesektől származó számos fosszília felszínre került.

A leletek újbóli vizsgálatakor tűntek fel a tübingeni szakértőknek a fognyomok.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön