A Microsoft tárgyal a TikTok felvásárlásáról, Trumpot is beavatták

2020.08.03. 08:29
Az ügylet azért különösen pikáns, mert a kínai célpontról az a hír járja, hogy jelentős nemzetbiztonsgi kockázatot hordoz. A Microsoft most megerősítette, hogy valóban előrehaladott állapotban van a TikTok felvásárlása.

A Microsoft közölte azt is, hogy Satya Nadella vezérigazgató tárgyalt közvetlenül Donald Trump amerikai elnökkel is az ügyről. A Microsoft szeptember 15-ig le kívánja zárni a tárgyalásokat a kínai tulajdonossal, hogy megszerezze a fiatalok körében igen népszerű videómegosztó szolgáltatás tulajdon- és üzemeltetési jogát az Egyesült Államokra, Kanadára, Ausztráliára és Új-Zélandra vonatkozóan.

A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon. Az azzal összefüggő nemzetbiztonsági aggodalmak miatt, hogy a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, a TikTok - amelyet Indiában már betiltottak - régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban.

Amerikai kormányzati tisztségviselők, köztük Mike Pompeo külügyminiszter, többször kijelentették, hogy

a platformon keresztül személyes információk garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe."

Trump elnök a hét végén betiltással fenyegette meg a TikTokot. A Microsoft jelezte, hogy teljes mértékben tudatában van és érti a jelentőségét ezeknek, a nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggodalmaknak.

Azt ígérte, hogy ha sikerül megállapodásra jutni a TikTok felvásárlásáról,

a felhasználók adatait az Egyesült Államokban fogják őrizni, világszínvonalú biztonsági és adatvédelmi szabályozást vezetnek be.

A Microsoft először erősítette meg hivatalosan azokat a sajtóhíreket, miszerint tárgyal a mobiltelefonos applikáción keresztül használt szolgáltatás felvásárlásáról. Ugyanakkor jelezte, nincs garancia arra, hogy sikerrel végződnek a tárgyalások. A pénzügyi feltételekről semmit nem közölt a vállalat, csupán annyit, hogy más amerikai befektetőket is meghívhat kisebbségi partnerként az ügylet nyélbe ütéséhez.  • Hírek
  • Személyi kölcsön