Tekla
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A béka másik végén mászik ki egy megevett bogár

2020.08.04. 09:28 Módosítva: 2020.08.04. 10:21

Az evolúció egészen elképesztő túlélési stratégiákat dolgozott ki egyes fajoknál, és ez alól a vízben élő Regimbartia attenuata bogár sem kivétel. Jól kihasználja az életmódjából fakadó előnyeit, és azt a tényt, hogy az egyik fő ellensége, a ragadozó béka nem tudja megrágni a táplálékát.

Benyeli az egyik végen, kimászik a másikon.

A Kobe Egyetem ökológusa, Shinji Sugiura, a Current Biology tudományos lapban írt bizarr kísérletéről, melyben a Pelophylax nigromaculatus békafaj egyedeit etette meg a fent nevezett bogárral, és azt tapasztalta, hogy a tápláléknak szánt rovarok 93 százaléka átlagosan négy óra alatt kimenekül a ragadozó kloákáján át.

A leggyorsabb versenyző hat perc alatt végigtúrta magát a béka belein, és úgy folytatta tovább az életét, mintha mi sem történt volna. 

Amikor Sugiura mozgásképtelenné tette a bogarakat, egyikből sem lett kúszó széklet, és csak 24 óra alatt távoztak a béka beléből, holtan és megemésztve. 

Könnyen lehet, hogy az R. attenuata evolúciója nem kimondottan a békabélben való barangolásra készítette fel a fajt, és csupán a vízi életmódjából fakadó képességei tették alkalmassá a meglepő mutatványra. Ezek a rovarok hatékonyan úsznak a lábaikkal rúgva, tehát nem jelenthet nekik különösebb nehézséget, hogy ugyanezt tegyék a béka testében.

Légzési problémáik sem lehetnek, hiszen ezt a víz alatt is meg kell oldani: szárnyfedeleik alatt tárolnak némi levegőt. Ugyanez a védőburok segíthet nekik abban is, hogy átjussanak a gyomorsavon.

Wired