Petra
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Tudósok mondják: a mikrósütő rossz

2020.08.05. 13:37 Módosítva: 2020.08.05. 15:32

Gyorsnak és kényelmesnek tartjuk a mikrohullámú sütőt a hagyományos sütőkhöz és főzőlapokhoz képest, pedig a tudomány állása szerint a modern eszköz egy pohár víz felmelegítésében sem remekel. Sokkal hatékonyabb a hőáramlás, amikor a tűzhelyre tesszük fel a lábost, ami alulról melegít, mert a forró víz folyamatosan alulról felfelé mozog, és ez a belső keringés egyenletes felhevülést biztosít.

A mikrohullámú sütőben nagyon más a helyzet, mert a pohár felmelegszik, és nemcsak az alján, hanem ezzel egy időben minden oldalról melegszik a folyadék. Elmarad a körforgás, és ahogy saját bőrünkön – vagyis annak megégetésével – megtapasztaljuk, a pohár tetején mindig sokkal forróbb a víz, mint az alján.

Erre dolgoztak ki megoldást a mikrohullámú sütő hátrányait taglaló tudósok az AIP Advances nevű tudományos lapban. Kifejlesztettek egy poharat, melynek felső részét vékony ezüstborítással vonták be, hogy megakadályozzák a víz tetejének felhevülését, és ezáltal létrejöjjön a tűzhelyeken is megtapasztalt, alulról felfelé irányuló áramlás. Baoqing Zeng kutató elmagyarázta, különleges szerkezetet kellett kialakítani, hogy a fém jelenléte ne okozzon gondot a mikróban.

Egyetlen dolgot nem tudtak megoldani, pedig ez lenne a mikrók egyik fő funkciója: a szilárd ételek, az előző napi maradékok felmelegítését egyáltalán nem segíti a módszerük.

BGR