Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Az embert elviselő állatok nagyobb eséllyel fertőznek

2020.08.06. 15:50

Fertőző betegségeket terjesztő állatoknak teremtünk kedvezőbb életfeltételeket azzal, hogy a természetes környezetből egyre nagyobb területet vesznek el a települések és a mezőgazdasági művelés alá vont földek. Eközben sok vadon élő faj megmaradása kerül veszélybe - állapították meg a University College London (UCL) kutatói a Nature című tudományos lapban publikált tanulmányukban.

4 újonnan felbukkanó fertőző betegségből 3 állatoktól ered

- írja a BBC hírportálja.

Az olyan hosszú élettartamú állatoknak, mint az orrszarvú, speciális környezetre van szükségük a túléléshez, míg rövid életű társaiknak, például a patkányoknak és a galamboknak a legtöbb környezetben sikerül boldogulniuk, és éppen ezek a fajok hordozzák a legtöbb kórokozót. Rory Gibb a UCL munkatársa kifejtette, azok az állatok maradnak az ember lakta területek közelében, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak az emberre is veszélyes fertőző betegségeket.

A szakemberek 184 korábbi tanulmány adatait elemezték: a vizsgált csaknem 7 ezer állatfajból 376 hordoz olyan kórokozókat, amelyek az embernél is előfordulnak. Mint megállapították, nagyon sok tényező közrejátszik a kórokozók állatról emberre való átterjedésében, ami betegségek felbukkanásához és világjárványhoz vezethet.

A vadállatokkal való szoros érintkezés - vadászat, kereskedelem vagy az élőhelyeik zsugorodás révén - az új betegségek felbukkanásának fokozott kockázatát hordozza magában. Az emberi tevékenységek miatt a kihalás szélére került vadállatok több mint kétszer annyi, emberre is veszélyes vírust hordoznak, mint azok a fenyegetett fajok, amelyeknek a természetvédelmi besorolása nem függ össze az emberi tevékenységekkel.

A tanulmány szerint továbbá az ember alakította környezetben élő állatok több kórokozót hordoznak, mint az érintetlen természetben élő társaik.

„Mivel a mezőgazdasági és városi területek várhatóan tovább terjeszkednek a következő évtizedekben, erősítenünk kellene a betegségmegfigyelési tevékenységeket és az egészségügyi ellátást azokon a területeken, ahol jelentős mértékű talajbolygatás zajlik, mivel ezekben a térségekben növekvő valószínűséggel fordulnak majd elő olyan állatok, amelyek veszélyes kórokozókat hordozhatnak” - mondta Kate Jones, a UCL professzora.

MTI