Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Korábbi nátháinktól is függ a Covid-19 lefolyása

2020.08.06. 13:44

Vannak olyan emberek, akik nem fertőződtek meg az új koronavírussal, szervezetük mégis felismeri a kórokozót, és az immunrendszerük T-sejtjei leszámolnak vele - erre a megállapításra jutott egy friss kutatás. A tudósok gyanították, hogy a közönséges náthát okozó koronavírusokkal korábban találkozó T-sejtek képessé válhatnak a világjárványt okozó SARS-CoV-2 felismerésére és megtámadására, és a Science című tudományos lapban publikált cikkükben ezt az elméletet támasztották alá.

Hogy bizonyítani tudják a hipotézist, olyan emberi vérmintákat vettek elő, amiket jóval az új koronavírus felfedezése előtt gyűjtöttek be. Ezek vizsgálatával jöttek rá, hogy egyes T-sejtek ugyanúgy reagáltak az új kórokozóra, mint négy, közönséges náthát okozó, korábban ismert koronavírusra.

Az új vírusra adott legerősebb T-sejtes válaszok a vírus tüskéinek fehérjéjével függtek össze, melyeket az emberi sejtekbe hatolásra használ a kórokozó.

„Tanulmányunk igen erős, közvetlen molekuláris bizonyítékot nyújt arra, hogy a memória T-sejtek felismerik azokat a genomszekvenciákat, amelyek nagyon hasonlóak a náthát okozó koronavírusokban és a SARS-CoV-2-ben” - írta közleményében Alessandro Sette, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet tudósa, a tanulmány társszerzője.

Valószínű, hogy a korábbi koronavírusok okozta náthával való találkozás befolyásolhatja a Covid-19 tüneteinek súlyosságát - írták a kutatók.

MTI