Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Újabb kutatás szerint lehet hasznos a BCG-oltás a koronavírus ellen

2020.08.07. 12:32

A BCG-oltás befolyásolhatja a COVID-19 tüneteit egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményei szerint – írja az MTI.

Az eredetileg a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG (Bacille Calmette-Guérin) vakcinának hosszan tartó, általános immunstimuláló hatása is van, ezért többféle fertőző betegség, így az új koronavírus okozta COVID-19 ellen is hatásos lehet a kutatók szerint.

Mihai Netea, a hollandiai Nijmegenben lévő Radboud Egyetem belgyógyász professzora és kutatócsoportja a BCG más betegségek ellen is védő hatásait, az "edzett immunrendszert" vizsgálta a 300BCG elnevezésű projektben. A tanulmány egészséges önkénteseket vizsgált, akik az elmúlt öt évben, tehát még a SARS-CoV-2 által okozott világjárvány előtt kaptak BCG-oltást. A kontrollcsoport nem volt beoltva. Eredetileg az immunválaszok különbségeire voltak kíváncsiak, de a világjárvány kitörésével azt is elkezdték vizsgálni, hogy az új koronavírus okozta fertőzés tüneteire van-e hatása a vakcinának.

A két csoport összevetéséből az derült ki, hogy a koronavírus-járvány hollandiai első hulláma idején a beoltottaknak nem volt több tünetük, nem voltak gyakrabban és súlyosabban betegek, mint az oltatlanok. 2020 márciusa és májusa között kevesebb volt a beteg és az extrém kimerültségről beszámoló a BCG-vakcinával immunizáltak csoportjában, mint a kontrollcsoportban. Az adatokat óvatosan, de pozitívnak értékelték a tudósok.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezt várták is a BCG ismert hosszú távú hatásai miatt. Óvatosságra intettek azonban abban a kérdésben, hogy hasznos-e a vakcina a COVID-19 ellen, "ezt a számos, folyamatban lévő kutatásnak kell meghatároznia" Netea professzor szerint. A tanulmányt a Cell Reports Medicine friss száma közölte.

A BCG-oltás esetleges koronavírus elleni hatékonyságáról, illetve az ezzel kapcsolatban szükséges óvatosságról korábban hosszabban is írtunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi álláspontja szerint egyelőre nincs meggyőző bizonyíték arról, hogy a BCG-oltás enyhítené a koronavírusos megbetegedés tüneteit. A kérdést magyar kutatók is vizsgálják.