Tekla
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Kína tiltakozik Trump TikTok elleni háborúja miatt

2020.08.07. 12:15

Peking tiltakozását fejezte ki pénteken, amiért Donald Trump amerikai elnök megtiltott minden ügyletet a TikTok videómegosztó kínai anyavállalatával, a ByteDance vállalatcsoporttal, a WeChat közösségi platformot működtető Tencent kínai internetes óriással, illetve mindkét cég leányvállalataival – írja az MTI.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján politikai manipulációnak nevezte a csütörtöki bejelentést, amely alapján a tiltás 45 napon belül lép életbe.

Vang szerint az Egyesült Államok "saját önző érdekeit helyezi a piaci szabályozás és a nemzetközi szabályok fölé", és a Washington által alkalmazott "önkényes, manipulatív és elnyomó" intézkedések az Egyesült Államok "erkölcsi visszaeséséhez" vezethetnek.

A világszerte 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTokot az amerikai elnök és Mike Pompeo külügyminiszter is nyíltan bírálta amiatt, mert szerintük amerikai állampolgárok adatai juthatnak el rajta keresztül a kínai kormányzathoz. A csütörtökön kiadott elnöki rendeletben hasonló kifogásokat emeltek a leginkább Kínában népszerű WeChattel szemben is.

A TikTok a washingtoni bejelentés után nem sokkal közölte, hogy megdöbbentette a döntés, és minden jogi lehetőséget ki fog használni, szükség esetén kész bírósághoz fordulni, hogy biztosítsa, hogy a cég és felhasználói méltányos elbánásban részesüljenek.

A TikTok ügyében fordulatot jelentett, hogy a  Microsoft megerősítette , hogy tárgyalásokat folytatnak a felvásárlásáról.  Ebbe a folyamatba ráadásul a korábban egy ilyen ügyletet elutasító  Trumpot is bevonták , aki a jelek szerint teljes pálforduláson ment át, és hétfőn már arról beszélt, hogy  nemhogy nem bánja, de támogatja is  azt, hogy a Microsoft felvásárolja a videómegosztót – feltéve, hogy szeptember 15-ig sikerül nyélbe ütni az üzletet. Ez elsőre talán nem tűnik annyira érdekesnek, a cégóriás azonban elég szorult helyzetbe került, bő egy hónap alatt kell ugyanis lezavarnia egy rendkívül bonyolult ügyletet, amivel hatalmasat is nyerhet, és ha sikerrel jár, azzal az elnökválasztási hajrában nagyot lökhet Trump szekerén is.

Az amerikai szenátus közben  csütörtökön megszavazta  azt a kétpárti törvényjavaslatot, amely megtiltja a TikTok telepítését és használatát kormányzati munkatársak és a kongresszus tagjainak telefonjain és számítógépein.

A TikTok nagyobb nemzetbiztonsági kockázatot jelent, s ezért nincs helye kormányzati telefonkészülékeken

– írta a Twitteren a javaslat republikánus társszerzője, Josh Hawley. 

Az ügy hátteréről itt írtunk részletesebben.