Friderika
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Román fiókokat törölt a Facebook, mert fekete Trump-szavazónak adták ki magukat

2020.08.10. 15:54

Fekete Donald Trump-támogatónak adta ki magát közösségi oldalakon több Romániában található felhasználó, ezért gyanús tevékenység miatt 35 Facebook- és 90 Instagram-fiókjukat törölték

Ezek a fiókok mind Romániához köthetőek, de az amerikai elnökválasztásról posztoltak Trumpot támogató üzeneteket, és közben olyan fekete etnikumhoz tartozó embereknek adták ki magukat, akik egészen biztosan Trumpra szavaznak majd a választáson. 

Felmerülhet a kérdés, hogy ezzel mi a gond, illetve hogy mi lehetett a felhasználók célja. A szakértők szerint az egyértelmű választási manipuláción túl az ilyen trollfarmok, ahol több ember összehangoltan dolgozik azon, hogy a közösségi oldalakon manipuláljon, sokszor külföldi kormányok vagy cégek megbízásából működnek. Ráadásul a választások előtt megnövekedett azoknak a támadásoknak a száma, amik trollokkal és manipulációval akarnak beleszólni a választás eredményébe. 

Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági vezetője azt mondta, hogy a lekapcsolt román trollfarmoknál nem lehetett egyértelműen kimutatni, hogy valamilyen üzleti haszonszerzés céljából alakultak, viszont másoknak adták ki magukat, ezt pedig már önmagában is tiltja a szabályzat.