Fülöp, Evelin
EUR 393,63 Ft
USD 368,56 Ft
13 °C
27 °C

Már a Top Gun sem lesz a régi, kösz, mesterséges intelligencia

2020.08.10. 21:32 Módosítva: 2020.08.10. 21:35

A DARPA, az amerikai hadsereg néha scifibe illő technológiai fejlesztésekkel foglalkozó kutatóintézete idén a koronavírus-világjárvány miatt nem személyes részvételt igénylő eseményként rendezi meg az AphaDogFight Trial elnevezésű versenyének utolsó fordulóját, hanem a versenyzők online kapcsolódnak be a küzdelembe. A küzdelem pedig mesterséges intelligencia által kontrollált F-16-os vadászgépek szimulált légi harcáról szól.

A verseny hosszú távú célja nyilván az, hogy a DARPA így válassza ki a majdani MI-kontrollált vadászgépek robotpilótáit programozó fejlesztőket. Az augusztus 18-20. között megrendezett, és az interneten keresztül mindenki által követhető verseny záró akkordjaként a győztes MI egy hús-vér F-16-os pilótával fog megmérkőzni, aki maga is egy szimulált repülőt fog irányítani.

A verseny az ACE (ász) rövidítésű Légiharc-evolúció nevű projekt része, melynek célja az MI minél teljesebb beemelése a vadászgépek irányításába, illetve az emberi pilóták bizalmának növelése a gépi intelligencia iránt.

Eddig két próbát tartottak tavaly és idén januárban. A harmadik, virtuális megmérettetés első napján nyolc fejlesztőcsapat MI-je a DARPA ellenséges algoritmusa ellen fogja felvenni a harcot. A második nap egymás ellen fognak megmérkőzni, és ez lesz az első alkalom, hogy MI-k fognak légi harcot vívni egymás ellen a széles nyilvánosság előtt. A harmadik napon a legjobb négy algoritmus fog egy egyenes kieséses rájátszást játszani.

Az érdeklődőknek augusztus 11-ig (holnapig) kell regisztrálniuk a DARPA honlapján.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét