Több mint ötszáz okostelefonos app kémkedik az amerikai kormánynak

2020.08.10. 18:49

A személyes adatok védelme és a kormányzati megfigyelés szempontjából elég aggasztó oknyomozó riport jelent meg a Wall Street Journalben. A lap újságírói egy Anomaly Six nevű amerikai cég viselt dolgait tárták fel, amit két hírszerzői-katonai hátterű figura alapított, és az amerikai kormánnyal áll szerződésben.

Az Anomaly Six okostelefonos appok fejlesztőinek fizet, hogy a nyomkövető szoftverét építsék be az alkalmazásaikba, hogy aztán az azokból származó, anonimizált adatokat marketingcélra használja a cég. Mint kiderült, a marketingcél az, hogy az adatbázist továbbadják a kormánynak. Több mint 500 appról derült ki, hogy benne van a nyomkövető kód, ezek összesen sok millió felhasználó zsebében lehetnek ott az okostelefonokon.

Bár a helyadatok elvileg anonimizálva vannak, azért nem olyan nehéz a véletlengenerált kódsorok helyett valódi személyeket kötni az egyes készülékekhez - elég például kiszűrni a helyadatokból, hogy éjszakánként hol tartózkodik a telefon mozdulatlanul, órákon keresztül (elég nagy eséllyel ez lesz az illető otthona), illetve hol teszti ugyanezt napközben (ez meg a munkahelye). Innentől kezdve az adott telefon elég jól meghatározható gazdájának minden lépését nyomon lehet követni az „anonim” adatokból.

A legdurvább a sztoriban az, hogy mindez papíron teljesen legális, az appfejlesztőknek nem kötelességük tájékoztatni a felhasználóikat arról, hogy a tracker kód benne van az alkalmazásban, és az adatok végső soron a kormánynál kötnek ki.

Hogy melyik appok érintettek, azt nem tette közzé a lap, ahogyan az sem világos, hogy a kormány pontosan mihez kezd az így nyert adatokkal.  • Hírek
  • Hírek