Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Új-Zélandon száz napja nincs közösségi koronavírus-terjedés

2020.08.10. 12:44 Módosítva: 2020.08.10. 15:33

Száz napja nem jegyezték fel, hogy a koronavírus a közösségen belül szabadon terjedne Új-Zélandon, és zsinórban négy napja egyáltalán nem regisztráltak új megbetegedést az országban. A legutolsó feljegyzett közösségi terjedéses esetet, vagyis amikor nem tudták egészen pontosan megmondani, hogy honnan kapta el a fertőzést az illető, május elsején regisztrálták. 

Az országban vasárnap volt zsinórban a negyedik nap, hogy nem jelentettek új esetet, és az aktív fertőzöttek száma 23-ra csökkent, mindegyiküket izolálták. Új-Zélandon eddig meglehetősen kevés, mindössze 1219 esetet regisztráltak, a halálos áldozatok száma pedig 22 fő, így világviszonylatban is könnyen megúszták az első hullámot. Igaz, a kormányzat szerint nem szabad most könnyelműen viselkedni, ha azt szeretnék, hogy a második hullámot is ilyen szerencsésen átvészeljék. 

Új-Zéland sikerét a szakemberek négy dologgal magyarázzák:

  • Nagyon gyorsan életbe léptetett kijárási korlátozások;
  • A határok lezárása;
  • Hatékony egészségügyi kommunikáció;
  • Tömeges tesztelés és a kontaktok felkutatása;

Most arra figyelmeztetnek, hogy más országok példájából kell okulni, és mivel látni lehet, hogy milyen gyorsan tud új erőre kapni a járvány, így továbbra is fokozott figyelemre van szükség.