Zoltán
21 °C
36 °C

Mióta mérjük a hőmérsékletet, 2019 volt a harmadik legmelegebb év

2020.08.12. 20:58

A tavalyi volt a három legmelegebb év egyike az időjárási feljegyzések szerint, amely gleccserek olvadásával, tengerszint-emelkedéssel, rengeteg bozóttűzzel, hőhullámokkal és szárazságokkal járt. Az Amerikai Meteorológiai Társaság Közlönyében (BAMS) szerdán jelent meg az erről szóló tanulmány – írja az MTI. A klíma állapotáról szóló éves jelentés, amely 61 ország 528 tudósának munkája, megállapítja, hogy

csak 2015 és 2016 volt melegebb a tavalyinál.

1980 óta minden évtized melegebb volt az előzőnél, és 2010-19 között 0,2 Celsius-fokkal volt melegebb globálisan, mint 2000-2009 között.

Harminckét egymást követő évben, így 2019-ben is tömegesen zsugorodtak a hegyi gleccserek, miközben a tavak hőmérséklete a hosszú távú átlaghőmérsékletnél magasabb volt, és a permafroszt (örökfagy) térségében a hőmérséklet folyamatosan nőtt.

2019-ben a globális átlagos tengerszint újabb rekordot döntött az egymást követő nyolcadik évben, 87,6 milliméterrel volt magasabb, mint 1993-ben – ekkor kezdődtek a műholdas mérések –, ami éves átlagban 6,1 millimétert jelent 2018-hoz képest.

A teljes csapadékmennyiség a szárazföldi területeken kevesebb volt a 1981-2000 közötti átlagnál és a 2018-asnál is.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása nőtt, a szén-dioxidé 2,5 ppm-mel, elérve a 409,8 ppm-et, a nitrogén-oxidé 1 ppb-vel, a metáné 9,1 ppb-vel. A szén-dioxid a felelős az üvegházhatású gázok kibocsátása növekedésének kétharmadáért – olvasható a jelentésben.

"Számos szélsőséges esemény – bozóttüzek, hőhullámok és szárazságok – részben a globális hőmérséklet emelkedésében gyökerezik. Ez pedig egy másik klímamutatóval áll összefüggésben, az üvegházhatású gázok – a szén-dioxid, a nitrogén-oxid és a metán – kibocsátásának emelkedésével" – mondta Robert Dunn, a brit meteorológiai szolgálat illetékese, aki részt vett a jelentés összeállításában.

A nemzetközi együttműködésben készült tanulmánynak [pdf] egy magyar szerzője is van: Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője, aki nemrég az Indexnek is beszélt a magyarországi klímahelyzetről.

Egymás után hat napon mértek 34 foknál is többet a briteknél

A jelek szerint az idei év sem sokkal marad el a tavalyitól. Nagy-Britanniában például hatvan év óta először hat egymást követő napon 34 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet jegyeztek fel – közölte szerdán a brit meteorológiai szolgálat. London központjában a hőmérséklet elérte a 34,6 Celsius-fokot.

A meteorológusok azt várják, hogy pénteken lehűl a levegő, de addig is figyelmeztetést adtak ki zivatarokra, amelyek bárhol az országban kialakulhatnak.

Angliában és Walesben, valamint Skócia egyes területein első fokú figyelmeztetést adtak ki szerdától a hét végéig, a zivatarok nyomán áradások léphetnek fel és áramkimaradások lehetnek. Skóciát már kedd este elmosta a heves villámlásokkal kísért zuhogó eső, áradásokat idézve elő, szétzilálva a közlekedést.

Hétfőn Walesben villámáradásokat idéztek elő a villámlásokkal és golflabda nagyságú jéggel kísért zivatarok. Hétfőn országszerte 50 ezer villámcsapást jegyeztek fel a helyi média szerint.