Adalbert
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Oregon megkérte a Facebookot, hogy vigye a szemetét az óceán mélyéről

2020.08.14. 14:52

Az óceánfenék alatt 15 méterrel hagyta a fúrószerszámait a Facebook egyik alvállalkozója, és nem úgy tűnik, mintha ők vagy a Facebook szándékában állna, hogy elvigye onnan. 

A Tillamook Headlight Herald szerint a Facebook, és alvállalkozója az Edge Cable Holdings áprilisban az óceánban hagyott nagyjából 335 méter fúrócsövet, és 246 hektoliternyi fúrófolyadékot. A társaság ezeket az eszközöket használta a tenger alatti száloptika-kábel kiépítő projektjéhez, de egy baleset miatt mindent otthagytak. A Facebook megerősítette, hogy az eszközök ott vannak, de azt is közölték, hogy nem áll szándékukban ezzel a helyzettel foglalkozni. 

A legnagyobb közösségi oldal szóvivője azt mondta, hogy környezettanulmányi vizsgálatokat folytattak, amik szerint nincs negatív hatása annak, ha ezek a fúrócsövek és a folyadékok továbbra is ott maradnak. Azt is elmondta, hogy megvizsgálták a lehetőségét annak, hogyan tudnák ezeket a felszínre hozni, de arra jutottak, hogy az ilyesfajta erőfeszítéseknek a sikere nem garantált. A szakemberek azt is mondják, hogy a fúrófolyadék biológiailag lebomló, nem veszélyes anyagokból készült. 

A helyiek azonban teljesen máshogy látják a helyzetet, szerintük már eleve a baleset is az alvállalkozó hozzá nem értése, és hanyagsága miatt követezett be. Úgy vélik, hogy hatalmas felelőtlenség, ha ezeket az eszközöket és folyadékot nem viszik el, mert beláthatatlan veszélyt jelenthetnek a tengeri élővilágra és a természeti erőforrásokra.  Most azzal próbálnak fogást találni a nagyvállalaton, hogy engedély nélkül használják a területet az eszközeik tárolására. 30 napot adtak a Facebooknak, hogy fizessenek a területhasználatért, és 180 napot, hogy elvigyék onnan az eszközöket az állammal konzultálva, és a környezet károsítása nélkül, esetleg új engedélyt kérjen. A Facebook ugyanis azt állítja, hogy a kábelek kiépítéséről szóló projektet nem fújták le teljesen, csak a baleset és a koronavírus miatt csúszik az egész 2021 elejére. 

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.