18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az évtized felkavaró trendje: a mostohás pornó szárnyalása

shutterstock 1397623580
2020.08.15. 20:35

Trendek jönnek és mennek a popkultúrában, és ez a pornóra is igaz. Az elmúlt pár évben az egyik legkeresettebb kategória a felnőtt oldalakon a mostohacsaládon belüli szex lett, ami egészen az ál-vérfertőzésig is elmegy. Elég ránézni a Pornhub főoldalára, hogy az ember mostohalányos, mostohaanyás, mostohasatöbbis videókba botoljon tucatszám.

A Mashable szerint 2008 és 2018 között legalább 218 ezer mostohás videó került fel a Pornhubra, ám a folyamat 2014-2015-ben indult be igazán. Alex Hawkins, az xHamster pornóoldal alelnöke szerint egy évtized alatt nagyot ugrott a téma népszerűsége, jelenleg 10 ezer olyan videó szerepel az oldalukon, aminek címében szerepel a step képző (mostoha angolul). Ez 10 év alatt negyvenszeres ugrást jelent.

Több oka is, van, hogy hogyan válhatott ez a téma a nézők egyik kedvencévé: például költséghatékonyság, lázadás és a Trónok Harca.

A tabuk gyakran nem működnek

Befogadói oldalról az ok természetesen leginkább pszichológiai. Dr. Justin Lehmiller, a Kinsey Intézet egyik kutatója 4175 18 és 87 éves amerikait kérdezett a szexuális vágyaikról. Kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek 20 százaléka legalább egyszer dédelgetett vérfertőzős álmokat, míg három százalékuk rendszeresen fantáziál családon belüli szexről. Ez nagyon tág téma, ami a vérrokonok közötti szextől az ikreken át egészen a mostohákig sok mindent magába foglal.

Van, aki valamilyen gyerekkori eset miatt fantáziál egy vérrokonáról, míg mások azért, mert az átlagnál esetleg izgalmasabb körülményre van szükségük a szexuális élvezethez. A legtöbbeknek azonban nem kifejezetten a rokoni viszony az izgató, hanem a téma tabu jellege.

Sokak érezhetik úgy, hogy ha valami meg van tiltva, akkor igazán izgalmas.

Olyannyira tabu, hogy a Pornhubon rá se lehet keresni az incest (vérfertőzés) szóra. Vagyis lehet, de nem eredményez találatot. Ettől függetlenül a step- vagy daddy szavakra videók ezreit dobja fel az oldal. A vérfertőzés általános tabu a világ szinte minden kultúrájában, és a tiltott gyümölcs sokakat csábít.

DrGail Dines, a Bostoni Egyetem professzora szerint az okostelefonok is megkönnyítik a tabupornó nézését. Míg korábban egy szobában egy nagy monitoron lehetett pornót nézni, ahol megvan az esélye, hogy az emberre rányitnak (és milyen kellemetlen már, ha valakit rajtakapnak, hogy vérfertőzős pornót néz), addig ma már el lehet menni egy telefonnal a vécére például, ahol teljes nyugalommal böngészhető az internet minden bugyra.

Ez persze nem magyaráz meg mindent. A trend beindulásában Lehmiller szerint sokat segített a Trónok Harca egymáshoz nagyon, nagyon, nagyon közeli párja, a Lannister-ikrek. Míg sokáig tabutéma volt és nem nagyon beszéltek róla az emberek, a vérfertőzés a sorozat megjelenésével valamilyen szinten normalizálódott, legalábbis bekerült a hétköznapi beszédtémák közé, ez pedig alakítja az emberek szexuális vágyait.

De ez még nem minden. A tabuk és a Trónok Harca kevés lenne ehhez a népszerűséghez; ez egy sok összetevős, komplex kérdés, hiszen emberekről van szó.

A burjánzó mostohás videók azért is lehetnek népszerűek, mert boldog-boldogtalan ezeket gyártja, a legkisebb amatőr csatornáktól a nagy stúdiókig. Olcsó leforgatni, nincsenek komoly díszletigények, és a szereplők közötti korkülönbségen kívül nem sok mindenre van szükség.

Mivel sokan kíváncsiak ilyen videókra, sokan nézik, ezért bekerül az ajánlott videók közé. Emiatt sokan csinálnak ilyet, sok videó készül, és az ördögi kör miatt sokan már úgy kattintanak ezekre a videókra, hogy valójában nem is érdekli őket a vérfertőzés vagy a mostohaszex - csak éppen ez a divat. Az is előfordulhat, hogy az ajánlókép miatt kattintanak, vagy mert a kedvenc pornósuk szerepel a videóban.

Az is előfordulhat, hogy nincs kifejezetten széles közönsége a mostohás videóknak, de mivel a nézők azon szegmensét kifejezetten érdekli, akik sokat néznek pornót, a számok megugorhatnak. Azonban pont ők azok, akik hajlandóak reklámokra nyomni, esetleg fizetni is a pornóért, ezért a pornóoldalak több ilyen videót dobnak fel a magasabb bevétel reményében. Tehát az algoritmus is a megkérdőjelezhető tartalmakat nyomja az ember arcába.

Andrew Thompson a Components szerkesztője a Stoya nevű népszerű pornószínésznővel készített interjújában azt írja, hogy a trend 2015-ben indult be igazán, amikor az analitika már az egész internetet behálózta. A pornóoldalak azóta ugyanazt a trendkövetést folytatják, mint akkoriban a BuzzFeed. Sokan sok okból kattintanak egy adott videóra, de nem mindig azért, mert más téma nem izgatja őket. Ettől függetlenül a számok pörögnek, az oldal mögötti algoritmus pedig úgy veszi, hogy a mostohás videók népszerűek, ezért azokat dobja fel. A gyakran unott, tanácstalan nézők több ilyet látnak, ezekre kattintanak, és ez a kör a végtelenségig is eltarthat. Persze nem fog, mert a trendek folyamatosan változnak.

Nem véletlenül tabu

Természetesen a felnőtt ember elidegeníthetetlen joga, hogy pornót nézzen, de ezek a videók gyakran csúsznak a moralitás sötétszürke területére. A mostohapornók jó részében középkorú nők szerepelnek (mint mostohaanya), de sokban a női főszerep egy tinédzser korú, vagy annak hazudott mostohalányé.

Egy 2002-es amerikai bírósági döntés miatt visszavontak egy 1996-os gyermekvédelmi törvényt, így azilyen filmekben szereplők kinézhetnek 18 éven alulinak, de csak akkor, ha valójában 18 év felettiek. Ezzel beindult a tini kategória hódítása, ami a mai napig kirobbanóan népszerű videótípus. Ez abból a szempontból problémás, hogy a nézők ugyan elvileg tudják, hogy felnőtt korú színészekről van szó, ahogy azt is, hogy a lány valójában ki tudná fizetni azt a kolbászos pizzát - de a szakértők szerint a pornó úgy működik, hogy szinte ki is hagyja a homloklebenyünket, és rögtön az agyunk irracionális részébe fúrja be magát.

Sokan egy kicsit elhiszik, hogy ami a videóban történik az igazi, így sok ilyen videó megnézésével valamennyire normalizálódik a gondolat, hogy kiskorú lányokat el szabad csábítani, ki szabad használni.

Stoya, a pornósztár ezzel teljesen egyetértett. Állítása szerint sokan azt hiszik, hogy Melody Star nevű kollégájával a valóságban is szobatársak, mert egy pornóvideóban úgy szerepeltek.

Nem szabad túlbecsülni az emberek pornónézés közbeni kritikus gondolkozási képességét. Mármint azt, hogy ez azonnal repül ki az ablakon.

– mondta Stoya.

Így nézve az apuciról és mostohalányáról szóló videók akár gyerekpornónak is minősíthetők (ettől függetlenül ez még nem történt meg), és minimum megkérdőjelezhető az etikusságuk, akár a legalitásuk is.

Nem lehet állítani, hogy a mostohás videók a gyerekpornó kapudrogjai, nem válik az ember pedofillá csak azért, mert ilyen videókat néz. Ettől függetlenül a problémás nézők, a pornófüggők különösen veszélyeztetettek, ők könnyen lecsúszhatnak az illegális tartalmakig.

Egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő, ahogy azt sem, meddig tart a mostohapornó népszerűsége. A kérdés az, hogy vajon az ipar az etikusabb  videók felé tendál-e majd, vagy lesz valami újabb tabu, amit megpróbálnak normalizálni. A szakértők az elmúlt évtizedek történései alapján arra tippelnek, hogy utóbbi.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport