Máté, Mirella
8 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

A Facebook algoritmusa „aktívan támogatja” a holokauszttagadást

2020.08.18. 17:44 Módosítva: 2020.08.18. 19:14

Egy friss elemzés szerint a Facebook algoritmusa „aktívan támogatja” a holokauszt valóságát elutasító tartalmakat, és megállapította azt is, hogy a legnagyobb közösségi oldalak nem tesznek eleget az antiszemita tartalmak eltávolításáért, írja a Guardian.

Az elemzést egy egyesült királyságbeli kutatóintézet, a Institute of Strategic Dialogue (ISD) (magyarul Stratégiai Párbeszéd Intézet) készítette. Azt vizsgálták, ha valaki a „holokauszt” szót üti be a Facebook keresőjébe, elsősorban holokauszttagadó tartalmak jelennek meg, ezek pedig továbbviszik az embert revizionista és holokauszttagadó aktivisták és efféle irodalomra specializálódott kiadók oldalaira.

A Facebook vezetősége múlt hét szerdán bejelentette, hogy le fogják tiltani azokat az összeesküvés-elméleteket az oldalról, amelyek a „zsidó háttérhatalom” létezését erősítenék.

Ennek ellenére a közösségi irányelveiben továbbra sem szerepel tiltólistán a holokauszttagadás mint a gyűlöletbeszéd egyik formája. Ez az ISD szerint egy „konceptuális vakfolt”.

Az elemzéshez egyébként legalább 36, több mint 366 ezer taggal rendelkező, a holokauszttagadás témája köré épülő Facebook-csoportot térképezett fel az intézet.

Jacob Davey, az ISD vezető kutatási menedzsere azt mondta:

A Facebook a »legitim történelmi vita« védelme melletti kiállással álcázza azt a döntését, hogy meghagyja felületein a holokauszttagadó tartalmakat, miközben nem veszi figyelembe a holokauszttagadásban való részvétel alapvető okait. A holokauszttagadás egy szándékos eszköz arra, hogy delegitimizálják a zsidó emberek szenvedéseit, és állandósítsák a régóta meglévő antiszemita toposzokat. Amikor valaki szánt szándékkal ezt teszi, azt a gyűlölet egy formájának kell tekinteni.

A kutatók arra is kitértek, hogy a Facebookon elérhető ilyen jellegű tartalmak szintén elérhetők a Twitteren, a YouTube-n és a Redditen is. Csak a Redditen 2300, a tagadók által gyakran használt „holohoax” kifejezést tartalmazó tartalmat azonosítottak az elmúlt két évből, a Twitteren 19 ezret, a YouTube-on pedig 9500-at.

Az ezt a kifejezést tartalmazó 20 legtöbbet retweetelt poszt közül 14 kimondottan nyílt holokauszttagadást tartalmazott.

Az ilyen tartalmaknál a letiltás mellett a posztok láthatóságának és elérhetőségének csökkentése is jó megoldás lehet, ezt pedig a vizsgált közösségi média felületek bármikor megtehetik, hiszen a birtokában vannak ezeknek az eszközöknek.

Jakob Guhl, az ISD kutatási koordinátora elmondta:

Eredményeink azt mutatják, hogy a platformok által végrehajtott intézkedések hatékonyan csökkenthetik az ilyen típusú antiszemita tartalom mennyiségét és láthatóságát. Ezeknek a társaságoknak ezért meg kell kérdezniük maguktól, hogy milyen platform szeretnének lenni: olyan, ami pénzt keres azáltal, hogy lehetővé teszi a holokauszt tagadásának virágzását, vagy olyan, ami ellenáll ezeknek. 

A Facebook szóvivője erre úgy reagált, hogy minden, a holokausztot ünneplő és védő tartalmat el fognak távolítani, mint ahogy moderálják az áldozatokból viccet űző tartalmakat, illetve a holokauszttagadó tartalmakat (például az ilyen csoportokat). Ezeket a más felhasználóknak szóló ajánlásaikból is ki szokták venni.

A szóvivő arról is beszélt, hogy mindenhol az adott országok törvényeit követik – Németországban, Franciaországban vagy épp Lengyelországban, ahol a holokauszttagadó tartalmak illegálisnak számítanak, ott a Facebook az irányelveiben is ezt követi, azonban

nehéz megtalálni az egyensúlyt a szabad véleménynyilvánítás és az emberek védelme között.

(Guardian)