Antal, Anett
16 °C
24 °C

Újabb melegrekord dőlt meg az amerikai Halál-völgyben

2020.08.18. 15:12

54,4 fokos hőmérsékletet mértek augusztus 16-án az amerikai Halál-völgyben, ami akár a Föld legmagasabb légköri hőmérséklete lehet – írja a ScianceAlert. Az Egyesült Államok meteorológiai szolgálatának mérései alapján ez volt a Halál-völgy Nemzeti Parkban minden idők legmagasabb augusztusban mért hőmérséklete, egyúttal az elmúlt száz év legmagasabbja, és alighanem az egyik legmagasabb valaha megmért hőmérséklet a Földön.

A hőhullám, ami miatt ilyen meleg van a térségben, áramkimaradásokat és futótüzeket okozott az USA délnyugati részén.

A Meteorológiai Világszervezet szerint a legmagasabb mért hőmérsékletet (56,7 fok) 1913. július 10-én mérték, méghozzá szintén a halál-völgyi Furnace Creek-nél, ezt azonban 2016-ban a Weather Underground megkérdőjelezte. Hasonlóan vitatott az 1931-es tunéziai Kebili-i 55 fokos mérés. A legmagasabb olyan mérés, amiben a tudósok megegyeznek, a 2013-as halál-völgyi mérés, az 53,9 fokos volt.

Az USA két nagyvárosában, Los Angelesben és Phoenixben is megdőlt a melegrekord, utóbbiban a júliusi átlaghőmérséklet 37,2 fok volt.

A sarkkör továbbra is ég, ez zsinórban a második év. A tudósok attól tartanak, hogy beléptünk a rendszeres tüzek időszakába, amit a legpesszimistább modellek alapján is legkorábban a 2050-es évekre vártak.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.