Több mint 14 ezer éves kőtáblákat találtak Jersey szigetén

2020.08.24. 11:47

A brit szigetek legősibb, vésett vonalakkal dísztett kőtábláinak töredékeit fedezte fel egy régészcsoport – írja az MTI.

A felfedezésről beszámoló londoni Evening Standard szerint a tíz kőtöredéken fennmaradt ősi rajzok mintegy 14 ezer-23 ezer évesek lehetnek. A kőtáblákból származó töredékeket Jersey szigetén, Les Varines-ben találták 2014 és 2018 között. A tudósok a Plos One tudományos portálon publikálták eredményeiket. A kőtöredékek rajzait a kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakban élő magdalénai kultúra vadászó-gyűjtögető tagjai véshették.

A magdalénai kultúra különböző tárgyi emlékeit Nyugat-Európa számos helyszínén – például Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában – megtalálták már. A leletek között vannak vésett rajzokkal díszített állati csontok vagy fogak, barlangrajzok, eszközök és díszített fegyverek is. Azt korábban is tudták a régészek, hogy magdalénai települések voltak Nagy-Britannia északnyugati részén, de most fordult elő először, hogy a korszak vésett mintájú kőtöredékeit fedezték fel a Brit-szigeteken.

ReflectanceTransformation Image of Engraved Schist Plaque 1
Fotó: ucl.ac.uk

Ed Blinkhorn, a Londoni Egyetem vezető archeológusa és a helyszínen végzett ásatások igazgatója elmondta, hogy nem volt könnyű észre venni a vésett mintájú kőtáblatördékeket, mert teljesen beleolvadtak a helyszín geológiájába. A régészeti helyszínen talált emlékek azonban azt igazolják, hogy a művészet fontos része volt a magdalénai emberek életének.  • Hírek
  • Csok