Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Túl jó volt eddig 2020? Nesze egy kettős ciklon!

2020.08.25. 09:43

A Marco trópusi vihar helyi idő szerint tegnap érte el Louisiana és Texas partjait az Egyesült Államokban. Valószínűleg jelentős áradást fog okozni, ami még bőven tartani fog, amikor kevesebb mint 48 órával később partot ér a Laura nevű másik ciklon is ugyanott, és valószínűleg még nagyobb károkat okoz majd.

Marco és Laura műholdfelvételen
Marco és Laura műholdfelvételen
Fotó: NASA

A múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy rekorderősségű kettős hurrikán fog lecsapni a déli államokra, de végül Marcónak nem sikerült hurrikánná fejlődnie. Így is ritka és súlyos vészhelyzetet teremthet a gyors egymásutánban érkező két trópusi ciklon.

A legtöbb helyen 8-15 centiméter eső fog esni pillanatok alatt, de lesz hely, ahol ez elérheti a 25 centit is. Képtelenség, hogy a talaj elnyelje a vizet, mielőtt megérkezne a következő égszakadás. A Laura ciklonból akár 30 centiméternyi eső is eshet szerdától péntekig.

Az áradás magasságát 0,6-1,2 méterre becsülik, amely szinte a teljes part menti sávot el fogja önteni. Louisianában már elrendelték a part menti területek evakuálását, Texasban pedig a hét második felére várják ezeket a rendelkezéseket. Ebben a hónapban már öt államban rendeltek el részleges evakuálást, különböző természeti katasztrófák miatt (Kaliforniában például erdőtűz miatt).

(Insider)