Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az Apple egyelőre kizárhatja a Fortnite-ot az AppStore-ból

2020.08.26. 08:41

Tovább folytatódik a Fortnite játékot kiadó Epic Games és a mobilplatformok között kitört cicaharc. Most éppen az Apple nyert csatát a játékgyártó ellen, miután egy amerikai szövetségi bíró időlegesen jóváhagyta, hogy az Apple blokkolja a játék megjelentetését az AppStore alkalmazásboltban.

Ugyanakkor a győzelem nem teljes az Apple számára, hiszen a bíróság megtiltotta neki, hogy teljesen törölje az Epic Games fejlesztői fiókját, vagy pedig keresztbe tegyen a cég által fejlesztett, más kiadók által is használt Unreal Engine grafikus motornak. Mindezek a rendelkezések a teljes meghallgatásig, szeptember 28-ig maradnak érvényben.

113933699 hi049045604
Fotó: Epic Games

Az Apple azután szedte le a Fortnite-ot az AppStore-ból, miután az Epic Games az Apple irányelvei elleni tiltakozásul szándékosan megszegte a felhasználói feltételeket. Az Epic azt is felrótta az Apple-nek, hogy az azzal fenyegette meg őket, hogy megvonja a fejlesztői jogosítványaikat.

A bíró azzal az indoklással engedte meg ideiglenesen a Fortnite blokkolását, hogy az Epic Games nem tudta bizonyítani, hogy ez esetben helyrehozhatatlan károkat szenvedne. Ugyanakkor a bíró azt is kiemelte, hogy az Apple meglehetősen barátságtalanul viselkedik, amikor mások által is használt grafikus eszközök tiltásával fenyeget.

Az Epic Games és az Apple perelheti egymást, ahogy jólesik nekik, de a vitájuk nem szabad, hogy másokat károsítson

– írta Yvonne Gonzalez Rogers bíró. 

A vita onnan ered, hogy az Apple az appeladásokból 30 százalékos jutalékot szed be, a fejlesztőknek pedig tiltják azt, hogy jelezzék a fogyasztók felé, hogy az Apple miatt ilyen drága az alkalmazás, és olcsóbban tudnak vásárolni, ha megkerülik a céget. A Google ugyanennyi sápot szed a Play áruházban indított vásárlások után.

Mindkét nagy cég, az Apple és a Google is letiltotta a Fortnite-ot, miután az Epic Games hirdetni kezdte, hogy ha a játékosok közvetlenül a honlapján keresztül veszik meg a játékban használatos V buck nevű virtuális pénzt, akkor engedményt kapnak. Az Xboxot fejlesztő Microsoft az Epci Games mellé állt a vitában.

(BBC)