Botond, Mózes
EUR 390,84 Ft
USD 375,75 Ft
12 °C
29 °C

Bizonyították, hogy hatástalan koronavírus ellen a hidroxi-klorokin

2020.08.27. 06:14

A hidroxi-klorokin nem hat a koronavírus ellen, derült ki a témában eddig végzett eddigi legnagyobb metaelemzésből a Neuenburgi Egyetem közlése szerint.

A koronavírus-járvány kitörése után nem sokkal számos pácienst kezeltek a malária ellen kifejlesztett szerrel, melynek hatékonyságáról azonban hamar kétségek támadtak, az elemzések ugyanis ellentmondásos eredményekhez vezettek.

Egy nemzetközi kutatócsoport a németországi Neuenburgi Egyetem és a svájci Lausanne-i Egyetem kutatói részvételével 29, összesen 33 ezer páciens adatait összegző tanulmányt értékeltek ki.

Arra az eredményre jutottak, hogy a hidroxi-klorokin önmagában nem befolyásolja a a kórházba került betegek halálozási arányát, a szer se nem növeli, se nem csökkenti a halálozás kockázatát. Ezért a betegek kizárólagosan hidroxi-klorokinnal történő kezelése haszontalan - írják a szakértők a Clinical Microbiology and Infection című tudományos lapban.

"A hidroxi-klorokint kezdeteben nagy mennyiségben alkalmazták az azitromicin nevű antibiotikummal vagy anélkül" - mondta Matthieu Mulot neuenburgi kutató a tanulmány vezető szerzője. A kutatás azonban bizonyította, hogy az azitromicin és a hidroxi-klorokin kombinációja 27 százalékkal növeli a halálozás kockázatát.

Több, hidroxi-klorokinnal végzett kutatást leállítottak május végén, miután svájci és amerikai kutatók egy negatív tanulmányt hoztak nyilvánosságra, bár ezt később csalás gyanúja miatt visszavonták. Egy brit és egy svájci kutatás azonban később ismételten bizonyította a hidroxi-klorokin koronavírussal szembeni hatástalanságát, írja az MTI.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek