Kütyükkel is kell készülni a 2020-as tanévre

D KOM20200323010
2020.08.27. 09:19
Nyakunkon a szeptemberi iskolakezdés, és a járvány az amúgy is éles helyzetre rádobott még egy adag bizonytalanságot, bármikor kérdésessé válhat a bejárás. Érdemes jó előre felkészülni a kihívásokra, lelkileg, fizikailag és a megfelelő eszközökkel. Most az utóbbiban nyújtunk segítséget.

Túléltük az előző tanévet. Egyik napról a másikra át kellett rendezni a lakást, nyomorogtunk a közös asztalon, ahol hegyekben álltak a tankönyvek, a munkaeszközök és a kiürült kávésbögrék, és úgy kerülgettük a tanároknak közvetítő webkamera látóterét, mint Neo a lövedékeket a Mátrixban.

Ha rosszul alakulnak a dolgok, ősztől ugyanez vár ránk, annyi könnyítéssel, hogy most még van pár hetünk felkészülni, alaposan végiggondolni, hogyan fog működni ez az egész. Lehet, hogy nem lesz többé országos karantén, de egy helyi korlátozás is felrúghatja az életünket, ha pont a környezetünkben alakul ki újabb járványgóc.

Hálózat

A tavaszi otthoni munka egyik fő tanulsága, hogy ha nincs hálózat, akkor semmi nincs. A nyári szünetben arra is rájöttem, hogy hasznos otthon tartani egy húszméteres hálózati kábelt, mert amikor nap közben elszállt a wifi bridge, kézenfekvő megoldás volt a haloványan lefedett szobából kihúzni a kábelt a router egyik szabad portjáig.

B tervnek tökéletes.

Jól jöhetnek még a pár ezer forintért beszerezhető USB-Ethernet adapterek is, hogy a szupervékony laptopokat stabilabb és megbízhatóbb vezetékes hálózatra tudjuk kötni, akkor is, ha nincs a gépen gyári Ethernet-port.

Nemrég írtunk egy cikket arról, miként érdemes megvizsgálni a wifink képességeit, Androidon a Wifi Analyzer, iOS-en az Airport Utility app segítéségével, és ha gyenge a jel, milyen technológiát válasszunk. Routerből az a jó, ami legalább a Wifi 5 vagy 802.11ac néven ismert átviteli szabványt támogatja, gyors, és jó lefedettséget biztosít. Az újabb generációs Wifi 6 és 802.11ax pedig abszolút jövőbiztos.

Ha kicsit többet ráköltünk, izgalmas extrákat kaphatunk, és nem kell tudósnak lenni a beállításukhoz. Kedvenc funkcióm a routeremben, hogy lakáson kívülről is blokkolni tudom a csatlakozó eszközök nethozzáférését, és látom a kliensek aktuális adatátviteli sebességén, hogy ki aktív odahaza.  

Laptop, PC

Tanuláshoz alapvetően nem kell olyan komoly hardver, mint a videójátékokhoz, ugyanakkor a kreatív szoftverek, legyen az 3D mérnöki tervezőprogram vagy fotószerkesztő, igénylik az erős gépet. Ha megtehetjük, kerüljük a Celeron és Pentium processzorral felszerelt konfigurációkat, mert ugyanabban az árkategóriában kétszer erősebbet is találunk, legfeljebb a beépített érintőkijelzőről kell lemondani. Ami nem nagy baj, és erre még visszatérünk.

Intel Core i3-tól fölfelé már nem lehet sok gond, a Core i5 és i7 processzorok irodai munkára is tökéletesek. Fontos odafigyelni a processzor típusát követő sokjegyű számozásra, melynek első számjegyei a generációra utalnak. Egy Intel Core i3-8130U és Intel Core i3-1005G1 nyolcadik illetve tizedik generációs csipek, és nagyon eltérő erejűek. Egy idei Core i3 jóval erősebb lehet egy hatéves Core i5-nél, hiába az utóbbi számít profibb kategóriának.

Rengeteget spórolhatunk asztali számítógép beszerzésével, jóval olcsóbbak, mint az ugyanolyan képességű laptopok, és később is bővíthetők. Érdemes hozzá IPS vagy VA paneles monitort venni. Csúcskategóriás monitorokat is kipróbáltunk a karantén alatt, és a cikkben összegyűjtöttük mindazt, amit a kijelzőkről tudni kell.

Kreatív eszközök

A digitális oktatás egyik leghasznosabb eszköze lehet az érintőkijelző, de igazából bármilyen érintős felület megteszi, nem feltétlenül kell egyben lennie a kijelzővel. A Wacom rajztábláival grafikusok dolgoznak, ezekből a kisebb méretűek elférnek a laptop mellett a táskában. Toll használatával úgy tudunk rajzolni, mintha papíron tennénk, a tanárok pedig akár az élőben leadott online prezentáción, akár az éppen javított dolgozaton rá tudnak mutatni a fontos részletekre. Olyan ez, mintha a digitális tantermi táblákat tennénk hordozhatóvá. 

Az elmúlt hetekben két érintőkijelzős eszközt teszteltem, és ez jól mutatja a lehetőségeket. A még megfizethető árú Samsung Galaxy Tab S6 Lite egy 10 hüvelykes tablet, tollal kezelhető, és elérhető rajta a legtöbb olyan program, amire egy tanórán szükség lehet. Bluetooth-billentyűzettel remekül működik számítógép helyett, de maradhatunk a tollnál is, mert remekül felismeri a kézírást. 

Hasonló áron kapható a Wacom One rajztábla, ami tulajdonképpen egy ölbe fektethető kijelző. HDMI-n és USB-n kell a számítógéphez illeszteni, és a hozzá adott toll rajzol a felületén. Így pécés környezetben maradunk, erős számítógépen, ahol a profi szoftverek több lehetőséget kínálnak. Nemcsak az Adobe Illustrator és Photoshop vagy a Clip Studio Paint teljes verziója nyújt többet a tableten futó festő-képfeldolgozó appoknál, de a Microsoft Teams, a Prezi és a szövegszerkesztők is ki tudják használni a második kijelzőként használt digitális rajztáblát. Könnyebb a tollal odafirkálni valamit, mint egérrel. Az már csak hab a tortán, hogy a Wacom One akár Raspberry Pi-vel is használható, monitor és egér helyett.

Kommunikáció

Sokféle megoldást láttam az online tanórákon a kapcsolattartásra, és voltak olyan osztálytársak, akik csak mobilról tudtak becsatlakozni, mert a számítógépükön nem volt webkamera. Bizonyos esetekben ez még előnyös is lehet, hiszen ma már a megfizethető mobilokba is olyan szelfikamerát építenek, amellyel 1080p Full HD minőségben lehet felvételt készíteni, miközben rengeteg laptopban van ennél jóval gyengébb minőségű, csupán 720p HD vagy annál is rosszabb szenzor. Ugyanezt érdemes nézni az USB-webkameráknál is:

legyen jó felbontásuk, esetleg zajszűrős a mikrofonjuk. 

A mobilos – vagy tabletes – kamerának van egy nagy előnye a webkamerához képest: kényelmesen odébb vihető. Átvonulhat a tanuló vagy a tanár egy másik szobába, és akkor is pillanatok alatt beküldhető egy megoldás, ha nyomtatott munkafüzetben vagy papíron készült el. 

Mindenki jobban jár, ha otthoni tanulás és munka közben fülhallgatót dugunk a fülünkbe, de más szempontok szerint érdemes mérlegelni, mint amikor zenehallgatáshoz választunk eszközt. Persze, fontos a hangminőség, hogy jól értsük, amit mondanak, de amikor egyhuzamban kell végigülni többször negyvenöt percet, a fülünk kényelméről ugyanúgy gondoskodni kell.

Valaki azt nem bírja elviselni, hogy egy kisebb párnájú fejhallgató lenyomja a fülkagylót, mások a fület teljesen körülvevő, nagyméretű fejhallgatókat találják kényelmetlenül fülledtnek. A teljesen vezeték nélküli, kis méretű, agyba dugós fülesek könnyűek, nem zavarják a munkát előttünk lifegő kábellel, és szabadon elmozdulhatunk velük az asztaltól.

(Borítókép:  Az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános Közép- Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet 4. E osztályos tanulója az otthonából követi a távoktatásban tanító pedagógus óráját 2020. március 23-án. Fotó:  MTI/Komka Péter )  • Tippek
  • Árfolyam