Friderika
7 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Rendkívül ritka bogarat találtak Magyarországon

2020.09.01. 10:53 Módosítva: 2020.09.01. 17:01

Rendkívül ritka rovart találtak Magyarországon, a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzettel határos Kozárdon július 28-án –  írja a napi.hu. A rovar egy szarvas álganéjtúró, eszmei értéke 50 ezer forint.

A bogár – amelyre Harmos Krisztián, a Bükki Nemzeti Park tájegységvezetője bukkant rá –  nem összekeverendő a ganajtúróbogárral, mivel a szarvas álganéjtúró a ganajtúrokkal ellentétben nem állati ürülékből készít galacsint vagy golyót, hogy aztán abba petézzen,hanem képes az akár a 40 centiméter mélyen a földben lévő többnyire szarvasgomba gomba illatát megérezni és leásni, hogy elhelyezze petéit. A nőstény egy gombára csak egyetlen petét helyez, majd magára hagyja. A petékből kifejlett lárvák a gombákból táplálkoznak, majd a tél során kifejlődik és tavasszal már a kifejlett állat (imágó) bújik elő a föld alól.

Rejtőzködő életmódja miatt szarvas álganéjtúrót látni igazi kuriózum. Esténként 15-20 percig rajzanak alacsonyan a fű fölött, ami valljuk be, eléggé megnehezíti felfedezést. A bogár 1982 óta védett, potenciális élőhelyből kevés van számára, mivel a gyepesebb, szárazabb, ritkásabb erdőterületeket kedveli, amelyek rendszerint áldozatául esnek a fakivágásoknak.