Lukács
1 °C
14 °C

A légiforgalom 18 év alatt megduplázta hozzájárulását a globális felmelegedéshez

2020.09.04. 19:23 Módosítva: 2020.09.04. 19:23

Az egyik legátfogóbb kutatás számolt be a légiforgalom, és a globális felmelegedés kapcsolatáról. Bár a kutatás csak 2018-ig mért, egyértelmű, hogy a légi közlekedés egyre nagyobb mértékben járul hozzá bolygónk felmelegedéséhez.- írja a NewScientist

A kutatócsoport szerint a repülés 3.5 százalékkal járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Ez az arányszám azért ugyanakkora mint 20 évvel ezelőtt, mert akkor a kibocsátás is kisebb volt. Mára a repülés egyre nagyobb mértékben járul hozzá az összkibocsátáshoz.  David Lee, a Manchester Metropolitan Egyetem kutatója szerint nem a bioüzemanyagok - mint a pálmaolaj - jelenthetik a megoldást. Ha figyelembe vesszük ezeknek az üzemanyagfajtáknak az előállítását, akkor nem is olyan bizonyos, hogy valóban kevesebb kibocsátással járnak-e.

A tudós inkább a szintetikus kerozint nevezi meg lehetséges alternatívaként, azonban annak előállítása jelenleg túl költséges a nagy mennyiségű előállításhoz.Lee szerint: „Megvalósítható lenne az átállás, de amíg a kerozint könnyebb a földből kiásni, addig nem fog végbemenni.” A kutató megemlítette a koronavírus hatásait is, de ezzel kapcsolatban sem volt túl optimista, szerinte a koronavírus járvány csupán egy pillanatnyi visszaesés, a hosszú távú növekedési trendeket nem fogja megtörni.

 

 15%
7999 Ft
6800 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft