Zsófia
17 °C
21 °C

A második hullám már a kertek alatt – mikor lesz vakcina?

2020.09.11. 19:30
Talán nem is a kertek alatt jár, hanem már a spájzban van a koronavírus második hulláma. Napról napra rekordok dőlnek az új fertőzöttek számában Magyarországon. Ezúttal azonban nem a vírus terjedésével, hanem a védőoltással foglalkozunk. Körülbelül 150 vakcina áll tesztelés alatt jelenleg, a tesztelés különböző periódusaiban, ezek közül mindössze két tucat jár az embereken végezhető fázisban. Vajon mikor jelenhet meg végre biztonságos, ellenőrzött védőoltás?

Az utóbbi időben többször olvashattuk, hogy hamarosan lesz oltás, de ennek az ellenkezőjét is. A legtöbb szakértő szerint három évre van szükség ehhez, de a legoptimistább becslések szerint is legalább 12-18 hónap kell, hogy olyan biztonságos oltást produkáljanak, amely célzottan a COVID-19 ellen jó és minden mellékhatást nélkülöz.

Körülbelül 150 vakcina áll tesztelés alatt jelenleg,

a tesztelés különböző periódusaiban, ezek közül mindössze két tucat jár az embereken végezhető fázisban.

Hogyan működik egy védőoltás?

Kétféle védőoltás létezik. Az egyik működési elve az úgynevezett aktív immunizáció, melynek során legyengített kórokozót juttatnak az ember szervezetébe. Erre a szervezet antitestek, illetve fehérvérsejtek termelésébe kezd, melyek felismerik és semlegesítik a kórokozót. Amennyiben ez a folyamat lejátszódott, és ez a vírus vagy baktérium újra megtámadja a szervezetet, automatikus a válaszreakció.

A passzív immunizáció során már kész ellenanyag van az oltóanyagban. Ilyenben azok részesülnek, akiknek a szervezete nem képes reagálni a fertőzésre vagy nincsenek beoltva, elkapják a betegséget. Ez a védelem azonban csak néhány napig vagy hétig tart, addig, amíg ki nem ürül a szervezetből.

Akkor most hatásos a BCG vagy nem?

Sokat olvashatunk arról is, hogy azokban az országokban, ahol a BCG – tuberculosis elleni – oltás kötelező ma is, ott kedvezőbbek a mortalitási adatok, mint azoknál, ahol ma már nem, vagy soha nem is volt az.

Jelenlegi ismereteink szerint ez nem bizonyított, de nem is lehet cáfolni

ezt a tényt, komolyabb, mélyreható vizsgálatokat kellene folytatni az ügyben.

Kik állnak legközelebb a hatásos oltóanyaghoz?

Nézzük azt az öt céget – vagyis inkább négyet plusz az oroszokat –, akik legközelebb állnak az áhított célhoz. Vajon melyik lesz az, amelyik a leghatásosabb, leghatékonyabb, legoptimálisabb szert tudja majd minél hamarabb előállítani?

  • Az oroszok

Mint oly sok mindenben, ebben is szeretnének az élen járni, ami még nem jelenti azt, hogy ne lenne jó a fejlesztésük, de azért óvatosságra int, hogy az eredményeik túl gyorsnak és túl jónak tűnnek. A napokban kezdődik az általuk kifejlesztett vakcina klinikai tesztelése, amiből állítólag már 27 ország igényeit ki tudják elégíteni, pedig még fogalmuk sincsen a tesztek eredményéről.

A Szputnyik V névre keresztelt oltóanyagról Alekszandr Gincburg, a fejlesztést végző Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatója nyilatkozott. Mint kiderült, annak ellenére, hogy kilenc-tíz hónapig eltart még a tesztelése, várhatóan már szeptember közepén kapható lesz! Ez azért különösen veszélyes, mert a vakcina mellékhatásaival még a szakemberek sincsenek tisztában.

De nem kell félni, ha ez nem válna be, hamarosan a második orosz vakcina is megjelenik a piacon, az EpiVacCorona, melynek gyártását novemberre ígérik.

Az oroszok COVID-19 elleni kétkomponensű adenovírus alapú vakcinái ampullákban, melyet az Orosz Egészségügyi Minisztérium Gamalei Epidemiológiai és Mikrobiológiai Tudományos Kutatóintézete fejlesztett ki. A vakcina 2021. január 1-jén lesz elérhető a nagyközönség számára.
Az oroszok COVID-19 elleni kétkomponensű adenovírus alapú vakcinái ampullákban, melyet az Orosz Egészségügyi Minisztérium Gamalei Epidemiológiai és Mikrobiológiai Tudományos Kutatóintézete fejlesztett ki. A vakcina 2021. január 1-jén lesz elérhető a nagyközönség számára.
Fotó: Getty / Mikhail Japaridze
  • AstraZeneca (brit)

Az AstraZeneca is megkezdte a vakcinája, az AZD1222 tesztelését, amin az Oxfordi Egyetemmel közösen dolgoztak. Ők már a harmadik fázisnál tartanak, amire 30 000 önkéntes jelentkezett, egyharmaduk csak placebót kap. A harmadik fázisban lévő cégeket érték olyan vádak, hogy nem megfelelően, nem teljes körültekintéssel hajtották végre az eddigi teszteket az oltóanyagaikon. Pascal Soirot az AstraZeneca vezérigazgatója határozottan cáfolta ezeket a híreszteléseket, és hangsúlyozta: az emberi élet védelme mindennél fontosabb.

Ezt az oltóanyagot, illetve annak hatásait többek között az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában is vizsgálják már. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump elmondta – ha már az oroszokat külön kiemeltük –, hogy az elnökválasztás előtt engedélyezett vakcinát szeretne, ezzel is nyomást gyakorolva a gyártókra. Az első befutó mindenféleképpen a brit cég szeretne lenni, nem kevés hasznot remélve magának ezzel. Egyébként Magyarország is emellett a vakcina mellett döntött, úgyhogy várjuk mi is a tesztek pozitív eredményeit.

  • Moderna (amerikai)

A Moderna nevű amerikai cég is közel áll egy hatásos vakcina kifejlesztéséhez, hiszen az mRNA–1273 nevű termékük is a harmadik fázisban jár. Ők egy húszfős, idősekből álló csoporttal tesztelték a gyógyszert, és amellett, hogy hatásosnak bizonyult a szer, komolyabb mellékhatást sem produkált. Egyes források azonban rámutatnak arra, hogy a Moderna az Egyesült Államoktól egymilliárd dollár támogatást kapott, és korábban még soha nem dobott piacra egy gyógyszert sem. Persze ennek ellenére – vagy éppen ezért – még lehet jó a kutatócsapatuk.

  • Sinovac Biotech (kínai)

Ők is az utolsó tesztelési szakaszban járnak, a cég által kifejlesztett védőoltást, a Coronavac-t Dél-Amerikában és Indonéziában tesztelték. Érdekesség, hogy a kínaiaknak – a Sinovac Biotech kínai cég – az jelent hátrányt, hogy már alig van fertőzött az országban. Ebben a helyzetben nehezebben tudják elemezni a vírus hatásait, viselkedését, ennek ellenére a találgatások szerint januárban piacra kerülhet az általuk kifejlesztett oltás.

  • Pfizer és a BioNTech (német, amerikai)

Bár mostanában nem hallani egészen friss eredményeket a két cég együttműködésében előállított vakcina kapcsán, mindenképpen említésre érdemesek. Ugyanis Németországban és Amerikában is egészséges önkéntesekkel teszteltek, és az alanyok antitesteket kezdtek termelni termékük hatására. Lehet, hogy ők lesznek az elsők?

A magyarországi helyzet

Újra magas a megbetegedések száma, sokan már második hullámról beszélnek. A vírus első hullámával ellentétben ezúttal a fiatalok körében terjed legjobban a kór, ezt Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette. Az aktív fertőzöttek csaknem fele, az elhunytak 60%-a, és a gyógyultak 42%-a budapesti, Magyarországon csaknem ötszázezer tesztet végeztek el. Az országos tisztifőorvos felelősségteljes hozzáállást kér mindenkitől: nagyon fontos a maszk viselése, a gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés és a távolság tartása lehetőség szerint. Világszerte már csaknem 26 millióan fertőződtek meg, a halálos áldozatok száma 861 ezer, a gyógyultaké pedig 17 millió. Az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában regisztrálták a legtöbb beteget.

Talán nem is kell hangsúlyozni, mekkora a felelőssége ezeknek a cégeknek, és mekkora a nyomás rajtuk, hiszen óriási előnyhöz juthat, aki először állít elő bizonyítottan hatásos, mellékhatás nélküli oltóanyagot. Reméljük, a kutatóik körültekintően teszik a dolgukat, hiszen ez mindannyiunknak fontos.