Ismétlődő oltásokra lehet szükség a koronavírus ellen

2020.09.14. 19:29
Az emberi test immunrendszere alig reagál a Covid-19-re. A T-sejtek, amelyek az immunrendszer harcosai, jóval kisebb számban vannak jelen a betegek vérében, mint az influenzásokéban.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban publikált tanulmányban 22 olyan beteg mintáját vizsgáltak meg a kutatók, akik tünetmentesek voltak, vagy csak enyhe tüneteket mutattak – írja a MedicalXpress.

A megfigyelésekben  azokra a T-sejtekre (immunsejtekre) koncentráltak, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki gyorsan felépüljön az influenzából. A melbourne-i egyetem kutatói egészen pontosan olyan betegek T-sejteket vizsgálták, akiknek a szervezete előállította azt a fehérjét (HLA-A2), amely segít az immunrendszernek felismerni a kórokozókat. Egyszerűen nem reagáltak megfelelően az immunsejtek. Nem osztódtak olyan gyorsan, ahogy kellett volna nekik, és nem kezdtek el megjelenni olyan gyorsan mindenhol, ahogy kellett volna nekik – mondja Jennifer Habel, a melbourne-i egyetem PhD hallgatója.

A kutató azért  is elvan keseredve, mert a T-sejtek csak ötször nagyobb számban voltak jelen a vizsgált mintákban, mint az egyszerű (naiv) immunsejtek. Ez azért baj, mert

az emberi immunrendszer tízszer erőteljesebb választ ad az influenzavírusra ennél.

Volt olyan minta is, amelyben a T-sejtek úgy viselkedtek, mintha a szervezet nem is lenne kitéve a SARS-CoV-2 vírus fertőzésének.

A melbourne-i egyetem professzora, Katherine Kedzierska szerint ezek a megfigyelések azt támasztják alá, hogy ismétlődő oltásokra lesz szükség a Covid-19 ellen.  • Tippek
  • Csok