Vencel
13 °C
23 °C

Új amerikai üzemeltetője lesz a kínai TikToknak

2020.09.14. 11:02 Módosítva: 2020.09.23. 18:35

Az Oracle amerikai szoftverfejlesztő konszern vezette konzorciumot választotta partnernek a ByteDance kínai vállalatcsoport, a TikTok tulajdonosa.

A ByteDance azóta folytatott tárgyalásokat a világszerte 2,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTok amerikai üzemeltetési jogának eladásáról, amióta Donald Trump augusztusban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kilátásba helyezte, hogy betiltja a népszerű applikáció amerikai működését, ha azt nem adják el egy amerikai cégnek.

Az Oracle-lel kötött megállapodás nem eladás formáját ölti majd, hanem egyfajta struktúraváltásét. Az Oracle a kínai vállalatcsoport technológiai partnereként vesz majd részt az üzletben, és a TikTok amerikai felhasználóinak adatait fogja kezelni – tette hozzá a forrás, akire hivatkozva a Wall Street Journal című üzleti lap és a CNBC amerikai televíziós lánc is beszámolt a megállapodásról. Arról nem tudni, hogy a TikTok amerikai üzemeltetésében a továbbiakban mekkora tulajdonrésze lesz a ByteDance-nek és befektetőinek.

A megállapodást még az amerikai és a kínai kormánynak is jóvá kell hagynia, s egyelőre nem tudni, hogy Trump, aki azt akarta, hogy a TikTok többségi tulajdona egy amerikai technológiai cég kezébe kerüljön, áldását adja-e a tervezett megállapodásra. Előzőleg Kína gördített akadályt az eladás elé azzal, hogy augusztus végén új szabályozást léptetett életbe, amelynek értelmében „adatelemzés alapján személyre szabott IT-technológiát” csak a kormány engedélyével lehet külföldre eladni. Sem a ByteDance, sem az Oracle nem kommentálta a megállapodásról szóló értesülést, és a washingtoni Fehér Ház sem volt hajlandó nyilatkozni.

A TikTok körül kialakult helyzetről összesítést olvashat alább