Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Velence régiójában egy 45-48 ezer éves neandervölgyi fogát találták meg

2020.09.21. 18:51

A mai Olaszország területén, Veneto régióban élt neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók.

A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem szakemberei a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezték a fogat, amelyet egy 45-48 ezer évvel ezelőtt a térségben élt 11-12 éves gyermek felső szemfogaként azonosítottak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. 

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a venetói Berici-domboknál talált tejfog egykori tulajdonosa az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén élt neandervölgyiekkel. A szakemberek szerint a venetói lelőhely immár kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértéséhez.

Ez az apró fog óriási jelentőséggel bír, különösen, ha belegondolunk abba, hogy amikor ez a gyerek a mai Veneto területén elvesztette a fogát, ezer kilométerrel arrébb már jelen voltak a Homo sapiens sapiens közösségei a mai Bulgária területén – mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem professzora. Ez nem meglepő, mivel a Homo sapiens sapiens  egyes kutatások szerint már 215 ezer évvel ezelőtt is megvetette a lábát Európában.

A leletek elemzése ugyan még zajlik, de az előzetes eredmények alapján elmondható, hogy a fog felfedezésének helyszínét sokáig használták a neandervölgyiek. A kutatók vadászatra és a nagy méretű zsákmányok feldolgozására utaló nyomokat azonosítottak a területen.

A döntően kovakőből készített eszközök azt mutatják, hogy a neandervölgyiek remekül tudtak alkalmazkodni és szisztematikusan kiaknázni a térségben elérhető nyersanyagokat – jegyezte meg Marco Peresanti, a Ferrarai Egyetem professzora.