Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Egy óriáspók mérge segíthet enyhíteni az irritábilisbél-szindrómával küzdők szenvedéseit

2020.09.22. 18:12

A világ egyik legnagyobb pókjának, egy Venezuelában honos madárpókfajnak a mérge segíthet enyhíteni az irritábilisbél-szindrómával (IBS) küzdők fájdalmait, legalábbis erre a felfedezésre jutottak ausztrál kutatók – írja az MTI. 

Az emésztőrendszeri funkciózavar hasfájással jár, amely hatással van a belső szervekre. Az IBS oka egyelőre ismeretlen.

Richard Lewis, a Queenslandi Egyetem molekuláris biotudományi intézetének professzora szerint a hasi fájdalom enyhítését célzó jelenlegi kezelések bizonyos hátrányokkal járnak. Minden fájdalom összetett, de a hasi fájdalom kezelése különösen nagy kihívást jelent, és jelenleg a világ népességének nagyjából a 20 százalékát érinti – mondta a szakember.

Lewis szerint a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerek nem tudják eléggé enyhíteni a fájdalmat a páciensek egy részénél még azelőtt, hogy a mellékhatások jelentkezése miatt csökkenteni kell a dózisukat.

A pókméreg azonban több száz olyan apró peptidet tartalmaz, amely képes blokkolni a fájdalmat. Nem mindegyik képes azonban az IBS okozta krónikus zsigeri fájdalom blokkolására.

A szakemberek 28 pók mérgét vizsgálták meg, míg végül a venezuelai Theraphosa apophysis mérgében sikerült azonosítaniuk két olyan ígéretes peptidet, amelyek közül az egyik csaknem megszüntette a krónikus zsigeri fájdalmat egy IBS-es modellszervezetben. A másik pedig új kutatóeszközként segítheti a különböző betegségeknél jelentkező fájdalmak okainak megértését.