A bolygó, ahol 19 óráig tart az év

2020.09.23. 17:13

Az első ultraforró Neptunusz-szerű bolygót fedezte fel egy nemzetközi csillagászokból álló kutatócsoport. Az LTT 9779b jelű planéta olyan közel kering a csillagjához (LTT 9779), hogy egy év mindössze 19 óráig tart, és a bolygón uralkodó hőmérséklet több mint 1700 Celsius-fok – írja az MTI a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálra hivatkozva. 

A bolygó kétszer nehezebb a Neptunusznál, és valamivel nagyobb is nála, viszont hasonló sűrűségű. Az LTT 9779b-nek nagyjából a Föld tömegének 28-szorosával egyenlő súlyú, hatalmas magja lehet, és olyan légköre, amely a planéta tömegének nagyjából 9 százalékát teszi ki. 

Kapcsolódó

Neptunusz méretű bolygót talált a NASA egy közeli fiatal csillagnál

Az AU Microscopii nevű csillag remek lehetőséget ad a bolygók keletkezésének megfigyelésére.

Az LTT 9779 egy Napszerű csillag a Földtől 260 fényévnyire. Fémekben rendkívül gazdag, kétszer annyi vas van a légkörében, mint a Napnak. A most felfedezett planéta eredetileg egy jóval nagyobb gázóriás lehetett.  


   

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla