Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Tíz ország veszi át a fertőzésre figyelmeztető német okostelefon-alkalmazást

2020.09.23. 20:29

Németország után tíz további európai országban is bevezetik a berlini kormány megbízásából fejlesztett kontaktkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) egy igazolt hordozójával. 

A Corona Warn-App akkor riasztja a felhasználót, ha legalább tizenöt percig két méteres távolságon belül tartózkodott telefonjával egy olyan igazolt fertőzöttel, akinél ugyancsak volt okostelefon, rajta az alkalmazással, amelyben rögzítette, hogy pozitív eredményt mutat a koronavírus-tesztje. A riasztott felhasználó így tudhatja, hogy elkaphatta a vírust, és az értesítés arra sarkallhatja, hogy megvizsgáltassa magát.

Kapcsolódó

Egyre valószínűbb, hogy nem a kontaktkutató appok jelentik a járvány elleni csodaszert

Nem telepítik elegen őket, és amúgy se elég pontosak. Ezzel együtt is hasznosak lehetnek azért.

A Németországban száz napja bevezetett alkalmazás olyannyira sikeres, hogy már több mint 18 millió letöltésnél tart, ugyanakkor az érintett felhasználók eddig csak nagyjából minden második esetben rögzítették az alkalmazásban, hogy pozitív a koronavírustesztjük – olvasható az MTI összefoglalójában. Az alkalmazás valószínűleg több tízezer figyelmeztetést küldött ki automatikusan. 

A fertőzésveszélyre figyelmeztető applikációt a következő lépésben „európaizálják", a napokban készülnek el az új verzióval, amelyet októberben tíz partnerországban – Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Olaszország, Spanyolország –vezetnek be.

Valamennyi ország az úgynevezett decentralizált rendszert választotta a fertőzésre figyelmeztető okostelefon-alkalmazások területén, ami azt jelenti, hogy a felhasználói adatokat nem központilag, hanem csak a felhasználó készülékén tárolják. Németország legnagyobb szomszédjával, Franciaországgal éppen azért nem lehetséges az együttműködés, mert ott centralizált adattárolási rendszert vezettek be.

A tudományos kutatások alapján az alkalmazás akkor járulhat hozzá számottevően a fertőzési láncolatok megszakításához, ha a lakosság legalább 15 százaléka letölti és megfelelően használja.  • Vennék
  • Hírek