Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Spanyolországban az atlanti-óceáni partvidéken most veszélyes vitorlázgatni a kardszárnyú delfinek miatt

2020.09.24. 07:54

Ideiglenesen betiltotta a vitorlás hajók forgalmát mintegy 100 kilométernyi sávban északnyugati, atlanti-óceáni partvidékén Spanyolország azután, hogy vándorló, játszó kardszárnyú delfineket sodortak el vitorlás hajók, amelyek szintén megsérültek.

A spanyol közlekedési tárca keddtől egy hétre rendelt el hajózási tilalmat a 15 méter alatti vitorlásokra. A rendelkezés mind a tengeri emlősök, mind a hajók védelmét célozza, és kiterjeszthető a kardszárnyú delfinek vándorlási útjait követve – olvasható közleményükben. A vitorlások kihajózhatnak a nyílt tengerre, de nem maradhatnak a part közelében.

A tárca augusztus 19-én kapott jelentést az első ilyen balesetről, és azóta számtalan vitorlásban tettek kárt orkák.

Bruno Diaz, a helyi gömbölyűfejűdelfin-kutatóintézet biológusa szerint arról lehet szó, hogy az orkák egy kicsit hevesebben játszanak. Elmondta, hogy a delfinekhez és más bálnafélékhez hasonlóan, az orkák is szeretnek a hajók mellett úszni. Ritka, hogy nekimennek a hajóknak – mondta Diaz, aki úgy vélte, éretlen tinédzser orkák duhajkodhattak.

A vitorlás hajók, méretük és az általuk keltett hullámok miatt, valamint azáltal, hogy a halászhajókkal ellentétben nem szennyezik a vizet, különösen vonzzák az orkákat. Az Ibériai-félsziget part menti vizeinek azon része, ahol a tilalmat bevezették, gazdag tonhalban, amelyre az orkák vadásznak vándorlási útvonalaikon – magyarázta a biológus.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek