Erik, Alexandra
EUR 386,15 Ft
USD 365,60 Ft
11 °C
23 °C

Több mint kétezer éves római lemezvértre bukkantak

2020.09.28. 22:00

Római legionárius eddigi legrégebbi lemezvértjére bukkantak Németországban a történelmi teutoburgi csata, más néven Varus-csata temetőjében, az Osnabrück közelében lévő Kalkriesében. Ez a lelet mintegy száz évvel régebbi az eddig feltártaknál: az első századból származik – írta a távirati iroda.

Kapcsolódó

Új népvándorlás Európában? A rómaiak csak röhögnének az egészen!

Nekik nem megafonos kerítésmászókkal kellett elbánniuk, hanem brutális germánokkal. A „kimber rettegés” i. e. 105. október 6-án tetőzött, amikor egy nap 120 ezer rómait mészároltak le.

A teutoburgi csatát, más néven Varus csatáját i. sz. 9-ben vívták a teutoburgi erdőnél, ahol a heruszkok fejedelme, Armin megsemmisítette Publius Quinctilius Varus római konzul légióit. Ez volt az első eset, amikor a germán törzsek összefogtak. Armin Rómában nőtt fel, így jól ismerte a légiók harcmodorát. A mintegy húszezer főt számláló római haderő néhány katona kivételével  elpusztult. Ez a csata döntötte el, hogy a Dunától északra és a Rajnától keletre eső területek nem váltak a Római Birodalom provinciáivá.


    

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét