Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Környezetvédelmi szégyendíjat kapott a grönlandi jégből palackozott víz

2020.09.29. 18:38

A legabszurdabb terméknek járó környezetvédelmi szégyendíjat az idén egy luxus-ivóvízmárka grönlandi olvadt jégből készült palackozott vize nyerte.

Az olvadt grönlandi gleccserjeget több mint 9600 kilométerre szállítják. A sarki jégsapka olvadását tekintve ez különösen cinikusnak tűnik

– hangsúlyozta a svájci Alpok Kezdeményezés elnevezésű környezetvédelmi aktivistacsoport, amely évente ítéli oda az Ördög Köve díjat.

Kapcsolódó

Mennyire vagy környezettudatos?

Mennyi konnektort használsz fölöslegesen? Szelektíven gyűjtöd a szemetet? Mivel jársz munkába? Teszteld magad a fenntarthatósági kvízünkben!

A kanadai Berg ivóvízmárka a grönlandi úszó jégtáblákból termel ki jeget és szállítja el palackozásra. A palackozott vizet aztán a kanadai Halifaxból Antwerpenbe hajóztatják át az Atlanti-óceánon, ahol kamionokra rakodják, és Európán át Svájcba viszik. A svájci Manor bolthálózat, amely a grönlandi gleccservizet forgalmazza az alpesi országban, már bejelentette, az idén úgy döntöttek, többé nem árulják a Berg és más külföldi vízmárkák termékeit – adta hírül az MTI. Mint magyarázták, nagyon komolyan veszik a vásárlóiktól és a közönségtől érkező véleményeket.

berg
Fotó: aquamaestro.com

Az Alpok Kezdeményezés idei szavazásán csaknem hatezren vettek részt. Az Ördög Köve díjra még esélyes volt egy üveges savanyú uborka, amelyet több mint 18 ezer kilométerről, Vietnámból szállítottak Svájcba, és a Peruból származó gránátalma is, amelyet Egyiptomban dolgoztak fel, mielőtt Svájcba érkezett volna repülővel.