A házi macskák veszélyeztetik a vadmacskák jövőjét

shutterstock 105008237
2020.09.30. 15:01

A svájci Jura hegységben élő vadmacskák helyét visszafordíthatatlanul át fogja venni a háziasított faj, amennyiben nem történnek intézkedések. Veszélyt jelentenek ugyanis a vadmacskák jövőjére a házi macskák, olyannyira, hogy az európai vadmacska (Felis silvestris) 200–300 éven belül teljesen eltűnhet.

Az európai vadmacskát egyébként mintegy 50 éven át kihaltnak hitték a Jura hegyvidékén, ezt követően betelepítés révén ismét megjelentek korábbi élőhelyükön. Mivel ez olyan területen valósult meg, ahol házi macskák is élnek, természetes volt a két faj közötti genetikai kereszteződés. A vad és háziasított egyedek közötti hibridizáció viszont veszélyezteti a vad faj genetikai állományát.

A különböző forgatókönyvek alapján a kutatók arra jutottak, hogy evolúciós szempontból nagyon rövid idő alatt, 200–300 éven belül a hibridizáció hatására a vadmacskák genetikailag visszafordíthatatlanul átalakulnak, ami lehetetlenné teszi megkülönböztetésüket háziasított társaiktól, mint ahogyan az megtörtént már például Skóciában és Magyarországon is – írják a tudósok.

Az európai vadmacska a 19. és 20. századi intenzív vadászat, a nagymértékű fakitermelés áldozatául esett, a kontinens egyes részein végképp eltűnt.

Svájcban gyakorlatilag teljesen kihalt, 1943 és 1968 között nem találták semmi nyomát. 1962-től törvény védte a fajt, amikor visszatelepítették a Jura hegység erdeibe és füves területeire, ahol részben együtt élt a házi macskával (Felis catus).

Bár két külön fajként tartják számon, a vad- és házi macskák kereszteződhetnek és hibrid, nemzőképes utódokat hozhatnak létre, amelyek mindkét faj genomját hordozzák, az ő utódaik pedig mindkét faj kombinált génjeivel rendelkeznek.

Az úgynevezett hibridizációs leromlás, vagyis introgresszió azonban

nagy veszélyt jelent a vadmacskákra,

a nagyobb egyedszámú faj génjei eluralkodnak a kisebb egyedszámú faj génjei felett.

A hibridizációnak jóval nagyobb hatása van a néhány száz egyedből álló vadmacska-populációra, mint a házi populációra, melynek egyedszáma egymillió felett van Svájcban – fejtették ki a szakértők. Az elmúlt időszakban tapasztalt növekedés ellenére a vadmacska tehát

továbbra is veszélyeztetett faj marad.

A kutatás szerzői szerint intézkedésekre van szükség a hibridizáció megfékezéséhez. Ilyen intézkedés lehet a farmok vagy erdők közelében élő házi macskák sterilizálása. Elsősorban a házi nőstények ivartalanítására lenne szükség, mivel ezek hajlamosabbak a vad hímekkel való párosodásra, mint amennyire a házi macskák hímjei a vad nőstényekkel.

A Genfi Egyetem, a Zürichi Egyetem és az Oxford Egyetem biológusai modellezték a két faj közötti interakciók alapján a svájci Jura-hegységben élő vadmacskák jövőjéről szóló becsléseiket. Eredményeikről az Evolutionary Applications című tudományos lapban számoltak be.

       • Tippek
  • Lakáshitel