Újraindult a felmelegedés az Antarktiszi-félszigeten

2020.10.04. 13:03

Több mint három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén – közölte a Santiago de Chile-i Egyetem. A hőmérséklet az egész félszigeten több mint 2 százalékkal haladja meg a szokásost.

A félsziget északi csücskén idén eddig nulla fok fölött volt az átlaghőmérséklet, amire 31 éve nem volt példa

– idézik Raul Cordero klimatológust, az egyetem antarktiszi kutatócsoportjának (USACH) vezetőjét a chilei Antarktiszi Intézet (INACH) hét végén kiadott közleményében.
    

A klímakutató szerint az adat aggasztó, mert

azt jelezheti, hogy a térség 20. század végi gyors ütemű felmelegedése, amely megállni látszott az elmúlt két évtizedben, újraindulhat.

A György király-szigeti meteorológiai állomás mérései szerint idén négy hőhullám vonult végéig a térségen: egy (az ottani) nyáron, kettő ősszel, egy pedig a tél kellős közepén. Összesen 34 napon mértek „extrém meleget”.

Az antarktiszi télben, amikor a legalacsonyabbak a hőmérsékletek, idén előfordultak 5 fokos melegek is, ami megakadályozta a Maxwell-öböl befagyását.

A félsziget az Antarktisz legészakibb, Dél-Amerikához legközelebb fekvő része, ahol több ország is működtet kutatóállomást.  • Hírek
  • Hírek