Vendel
6 °C
19 °C

Ezermilliárdokkal mérhetők a klímaváltozás költségei

2020.10.05. 19:12

A klímaváltozás költségei 2070-re világszerte akár 4,6 ezer milliárd dollárra rúghatnak a University College London és a Carbon Disclosure Projekt nevű szervezet kutatóinak prognózisa szerint. A következő évszázad végére pedig akár 30 ezer milliárd dollárra is rúghatnak a költségek, mivel a természeti katasztrófák egyre pusztítóbb méreteket ölthetnek – számolt be az MTI. A számítások alapjául azt vették, hogy az üvegházhatású gázok emissziója miatt a 21. század végére 4,4 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld hőmérséklete.

Kapcsolódó

Kilenc kritikus ponton már túl van a klímaváltozás

A jégmezők zsugorodása, a permafroszt olvadása, az esőerdők pusztulása is jelzi, hogy nagy a baj.

A párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy a globális hőmérséklet emelkedés mértéke ne érje el a két Celsius-fokot. A londoni kutatók egy olyan forgatókönyv költségeit is kiszámították: ha a Föld felmelegedésének mértéke a század végére két Celsius-fokban korlátozódik, akkor 2070-re a klímaváltozás költségei 1,8 ezermilliárd dollárra rúgnak, majd ezt követően is hasonló szinten mozognak.

Ehhez képest a „minden ugyanúgy megy tovább” forgatókönyv esetén már 2070-ben háromszor nagyobbak lennének a költségek, 2200-ra pedig már tizenhétszer nagyobbak.