Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Betiltották a szemetelést a Holdon

2020.10.14. 12:51

Cape Canaveralban az űrkutatás piacvezetőjének új szabályai megtiltják a harcot és a szemetelést a Holdon, és az olyan történelmi helyszíneket is el kell kerülniük a kísérőbolygóra lépő űrhajósoknak, mint az Apolló–11 egykori bázisa.

A NASA most hozta nyilvánosságra új irányelveit az Artemis holdra szállási programmal kapcsolatban. A szabályok az 1967-es világűrszerződésen és más megállapodásokon alapulnak. Az úgynevezett Artemis-egyezséget eddig nyolc ország írta alá. Az alapító tagok között szerepel az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Japán, Luxemburg, az Egyesül Arab Emírségek és Nagy-Britannia. Jim Bridenstine, a NASA politikai és adminisztrációért felelős igazgatója abban bízik, hogy az egyezményhez minél több állam csatlakozik. A NASA tervei szerint legkorábban 2024-ben szállhatnának le ismét űrhajósok a Holdon. 

Egy egész sor irányelvet felsorolnak, amelyek közül kiemelik, hogy a küldetés lényege nemcsak a Holdra jutás, hanem az is, hogy értékeinket is magunkkal vigyük. 

  • Az első számú szabály szerint mindenkinek békével kell érkeznie.
  • A titkolózás tilos, minden felbocsátott objektumot azonosítani és regisztrálni kell.
  • Minden tag egyetért abban, hogy űrhajósvészhelyzet esetén segítséget nyújtson.
  • Az űrben használt rendszereknek univerzálisnak kell lenniük, minden felszerelésnek kompatibilisnek kell lennie, és a tudományos adatokat meg kell osztani egymással.
  • A történelmi helyszíneket meg kell óvni, és bármilyen keletkező űrszemetet megfelelő módon ártalmatlanítani kell.
  • A holdjárók és más űreszközök küldetését nem veszélyeztetheti, hogy mások túl közel kerülnek hozzájuk.

A NASA nemzetközi űrállomásának élő  videostreamjét itt  követhetik.

Artemis-program

Mindeddig csak az Egyesült Államok küldött embert a Holdra: 1969 és 1972 között 12 amerikai űrhajós járt az égitesten. Oroszország egyelőre kívülről szemléli a fejleményeket. Dmitrij Rogozin, az orosz űrhivatal vezetője hétfőn egy nemzetközi űrhajózási kongresszuson arról beszélt, hogy az Artemis-program túlságosan Amerika-központú, és ő inkább a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló együttműködési modellt részesítene előnyben. Az űrkutatásban szintén élenjáró Kína teljesen kimaradt az egyezményből. A NASA ugyanis, legalábbis egyelőre, semmiféle kétoldalú megállapodást nem köthet az ázsiai országgal.