Kiskorúak adatainak közlése miatt vizsgálja az Instagramot az EU

2020.10.19. 12:38 Módosítva: 2020.10.19. 13:03
Többek között az is kiderült, hogy egy indiai cég alig védett adatbázisában őrizte egy jó ideig az Instagram a közösségi platformra regisztrált kiskorúak adatait. Írország adatvédelmi biztosa már vizsgálja a közösségi platformot a gyermekek személyes adatainak kezelése miatt.

Hatalmas pénzbírság várhat a leginkább kép- és videómegosztó Instagram közösségi média alkalmazás tulajdonosára, a Facebookra, ha kiderül, hogy megsértették az adatvédelmi törvényeket.

A vizsgálat eredetileg egy panasz miatt indult, amely szerint az Instagram nyilvánosan láthatóvá tette az üzleti fiókok elérhetőségeit az alkalmazáshoz hozzáférők számára.

Panasz érkezett

Az eljárást az ír adatvédelmi biztos (Data Protection Commissioner, vagyis DPC) folytatja, amely a vezető európai uniós szabályozó szerv a 2018-ban elfogadott általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) értelmében, és mint ilyen, felelős az egyének online adatvédelemhez való jogának védelméért. Számos technológiai óriáscég európai székhelye található Írországban, és amennyiben valamelyik vállalat megsérti az adatvédelmi szabályokat, úgy tetemes bírság kiszabására számíthat.

Az ír szabályozó szerv most azt vizsgálja, hogy a Facebooknak van-e jogi alapja a gyermekek személyes adatainak kezelésére, és hogy megfelelő védelmet és korlátozásokat alkalmaz-e az Instagram a gyermekek esetében.

A DPC külön ellenőrzi, hogy a Facebook betartotta-e a GDPR követelményeit az Instagram profil- és fiókbeállításainál, továbbá azt is, hogy a Facebook megfelelően védi-e a gyermekek mint kiszolgáltatott személyek adatvédelmi jogait. Ahhoz, hogy valaki Instagram-fiókot nyisson, minimum 13 évesnek kell lennie. 

Az Instagram egy olyan közösségimédia-platform, amelyet a gyermekek széles körben használnak Írországban és Európa-szerte egyaránt. A DPC aktív figyelemmel kíséri az ezen a területen magánszemélyektől beérkezett panaszokat. A gyermekek személyes adatainak Instagramon történő feldolgozásával kapcsolatos olyan aggályok érkeztek hozzánk, amelyek további vizsgálatot igényelnek.

– fogalmazott a DPC biztoshelyettese, Graham Doyle.

Megszólal az adatkutató

David Stier adatkutató 2019 februárjában csaknem 200 000 Instagram-felhasználó profilját elemezte a világ minden tájáról. Becslése szerint több mint egy éven keresztül legalább 60 millió 18 év alatti felhasználó kapta meg a lehetőséget, hogy a személyes profilját üzletire váltsa.

Ez első hallásra még nem is jelentene akkora problémát, azonban az Instagram üzleti fiókoknál az a

követelmény, hogy a felhasználók nyilvánosan jelenítsék meg telefonszámukat és e-mail-címüket,

tehát az ezen fiatalkorúakhoz tartozó személyes adatok teljesen nyilvánosak a többi Instagram-felhasználó számára. Az oldal forráskódja is tartalmazott személyes adatokat.

Megfújta a sípot

Stier figyelmeztette minderre a Facebookot, de mint azt blogjában megírta, az Instagram mégsem volt hajlandó elrejteni az üzleti fiókok e-mail-címeit és telefonszámait. A Facebook vezetősége azután ezt mégis felülbírálta, és végül is úgy döntött, hogy eltávolítja az elérhetőségeket az Instagram-oldalak forráskódjából.

Ennek ellenére Stier úr úgy véli, a hackereknek esetleg sikerült ellopniuk a személyes adatokat az Instagram weboldaláról, miután ráadásul 2019 májusában az is kiderült, hogy a 49 millió felhasználóval kapcsolatos elérhetőségeket online tárolták egy indiai cég tulajdonában lévő, nem megfelelően védett adatbázisban. Stier felháborodását alig véka alá rejtve tette fel a „költői kérdést” blogjában:

Nem az lenne a feladatunk, hogy a gyerekek telefonszámait és e-mailjeit rejtve tartsuk, hogy az idegenek ne találjanak csak úgy rájuk pusztán egy gombra rákattintva?

Stier még azt is hozzátette, hogy szülőként ő maga is biztos akar lenni abban, hogy a tizenévesek számára nyújtott Instagram-élményt a „felnőttek” a lehető legbiztosabb módon felügyelik.  • Tippek
  • Árfolyam